Så gott som samtliga politiska partier i Uppsala är ense om att bostadsbyggandet behöver öka kraftigt, särskilt för unga, bland annat studenter. Det finns dock en stor risk att vi i dag begår samma misstag som under 60- och 70-talens rekordår. Som ett parti som vågar tänka nytt föreslår vi att Uppsalas bostadspolitik breddas.
I stället för miljonprogramsliknande bostadskomplex vill vi i Folkpartiet att Uppsala utvecklas genom socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara stadsdelar som är levande, attraktiva och gröna. Särskilt bör utvecklingen av Ulleråker fokusera på att skapa en levande och hållbar stadsdel som uppfyller Uppsalas behov.
Uppsala utnämndes nyligen av den brittiska tv-kanalen BBC till en av världens fem mest attraktiva universitetsstäder. Folkpartiet Liberalerna vill se en samhällsbyggnadspolitik som befäster Uppsalas position som en av dessa städer. Inför kommunvalet i september vill vi därför bredda debatten. Vi vill se byggande av funktionsblandade stadsdelar som utöver bostäder även innehåller arbetsplatser, skolor, förskolor, affärer, restauranger, kaféer såväl som parker och torg.
Uppsala kommun har nu köpt landstingets mark och fastigheter i Ulleråker med avsikt att exploatera området för bostäder. Men redan i dag är Ulleråker främst ett bostadsområde.
Uppsala borde därför ta tillfället i akt och redan från början planera för en funktionsblandad, levande och arkitektoniskt varierad stadsdel. Låt området bli något av en experimentverkstad för utvecklandet av en ny, spännande och omtyckt stad och arkitektur.
Hämta inspiration av Modernista-arkitekterna som gavs möjlighet att utveckla byggandet i Barcelona kring det förra sekelskiftet, där Antoni Gaudís byggnadsverk Sagrada Família och Casa Milà fortfarande är stadens mest kända byggnader.
I samband med utvecklandet av Ulleråker borde även området sammanlänkas med Polacksbacken. Kungsängsleden utgör idag en barriär som effektivt separerar de två stadsdelarna. Ett förslag vore att bygga fler gång-, cykel- och kollektivtrafikbroar över Kungsängsleden.
Eller varför inte däcka över Kungsängsleden och skapa ett torg söder om Ångströmlaboratoriet? Givet att man först bygger en andra Kungsängsbro och en fyrfilig Kungsängsled för det ökade trafikflödet från framtida Ulleråker och Rosendal.
Uppsala bör växa inifrån och ut från det som i dag utgör stadskärnan. Därmed säkerställs att det blir stad och inte förort som byggs. I samband med planeringen av den nya stadsdelen i Ulleråker föreslår Folkpartiet därför att man undersöker kompletterande nybyggnation i Gluntenområdet (det tidigare signalregementet, numera Uppsala Science Park). Området är i dag ett arbetsplatsområde som domineras av högteknologiska småföretag, Läkemedelsverket, Rudbecklaboratoriet och stora parkeringsplatser. De senare är lämpade för bostadshus med en stor andel student- och gästforskarbostäder samt lokaler för affärer, förskolor, restauranger och kaféer i bottenplanet.
De nya byggnaderna i Gluntenområdet bör ”passa in” på så sätt att de bidrar till att göra stadsmiljön tilltalande och varierad. De bör arkitektoniskt komplettera de äldre byggnaderna och i symbios med dessa ge området stimulans. Området präglas i dag av horisontellt liggande huskroppar såsom Oscar II.
Några arkitektoniskt högklassiga tiovåningshus med bostäder, affärer och andra verksamheter skulle därför ge området variation.
Ett Gluntenområde som lever under fler av dygnets timmar skulle bli en smältdegel där nya idéer inom en mängd områden tar form.
Svårigheterna att få fart på byggandet beror i dag inte på tekniska hinder, utan på juridiska och ekonomiska utmaningar. Under de tio år som miljonprogrammet varade byggdes långt fler bostäder per år än i dag. Det svåra är alltså inte att bygga mycket. Det svåra är att samtidigt bygga en attraktiv, levande och hållbar stadsmiljö. För att resultatet ska bli just detta krävs politiska visioner och målsättningar och en förmåga att tänka nytt.
Stadsdelar och områden som i dag är monofunktionella bör kompletteras med de funktioner som saknas. Rena arbetsplatsområden bör tillföras bostäder och olika verksamhetslokaler, och vice versa för bostadsområden och handelsområden.
Vi i Folkpartiet Liberalerna anser att debatten om Uppsalas stadsutveckling måste breddas från att främst handla om bostadsbyggande.
Ska Uppsala fortsätta vara en dynamisk universitetsstad i världsklass krävs en funktionsblandad stad där stadens utformning hjälper till att skapa möten. Möten som främjar utveckling av nya företag, ny kultur och ny forskning såväl som integration av nya Uppsalabor. Möten som sker i en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. En levande, attraktiv och grön stad där man vill leva!