"Du som medborgare fyller en viktig funktion i planeringen av Södra staden i stort, men även i de enskilda områdena. När kommunen planerar stadens utveckling lyssnar vi till medborgarna under hela processen.
Så skrev kommunen när man inbjöd till medborgardialog om byggplaner i Södra staden – men stämmer detta?"
Kommunen ordnade informationsträffar i de olika stadsdelarna i Södra staden, meddelade att man planerade att bygga 25 000 bostäder i området till år 2050 vilket blir cirka 80 000 invånare eller två gånger befolkningen i Enköping.
En enkät med sex frågor delades ut och har besvarats av knappt 1 000 personer. På frågan "Varför vill man bo i Södra staden?" har 57 procent valt svaret "nära till natur" och bara 3 procent alternativet "affärer, kaféer och restauranger" respektive 6 procent "fina hus, gator och torg", de svar som kommunen gjorde reklam för och som kommer att ersätta det mesta av natur inom området.
På mötena undvek kommunen att svara på hur mycket av naturen som skulle skövlas.
Man använde ord som "gröna stråk" och "kopplingar", vägar benämns övergripande rörelsestråk och bilderna påminde om reklam. Ingen kunde svara på hur infrastrukturen ska lösas med endast en enfilig väg till Uppsala centrum – Dag Hammarskjölds väg. Den har redan nu trafikstockning vissa tider på dagen med en befolkning som är en fjärdedel av den som planeras i området.
Vi fick en karta där några områden i Södra staden var utmärkta, till exempel Bäcklösa som beräknas få 1 100 bostäder och Norra Sunnersta 1 600, men dessa planeras utanför medborgardialogen och fick inte diskuteras. Varför fick vi inte svar på.
Byggplanerna i Bäcklösa strider mot gällande översiktsplan. Där står att Dag Hammarskjöldsstråket ska planeras i ett områdesprogram. Men kommunen bestämde att området Bäcklösa kan gå före programarbetet.
En detaljplan med 600 bostäder på ett område av 26 hektar kallad trädgårdsstad sändes ut men ändrades sedan utan att remissorgan meddelades. Alla 600 bostäderna placerades på endast sju hektar i en fyrkantig ruta på fältet söder om Gottsunda allé. Låg bebyggelse ändrades till höghus på sex våningar och förslaget antogs av kommunen trots protester. Sedan kom en ny plan med 550 bostäder på sex hektar runt Genetiska trädgården.
Husen kommer att skymma trädgården och skugga björkallén som knappast kan klara sig. Båda detaljplanerna är bristfälliga utan solstudier, bilder på höghusraderna med mera.
Här ska alltså dubbelt så många, 2 500–3 000 människor bo på hälften av den ursprungliga ytan! Hus kommer att ligga alldeles intill Natura 2000-områden med fridlysta och rödlistade djur och växter – men de kommer inte att påverkas för folk håller sig till stigarna säger kommunen. Alla 3 000?
Byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling har sagt att kommunen inte vet "hur man närmar sig ett Natura 2000-område".
Varför inte ta reda på det innan man står på bild i UNT 17 december och tar första spadtaget för byggandet i Bäcklösa. Som blir en absurd fyrkantig höghusö mitt på fältet.
Stoppa bygget och gör först en plan över hela området som tidigare bestämts. Sluta bygga på små rutor utan någon som helst anpassning till bebyggelse och natur i omgivningen. Uppsala förfulas!
I Ulleråker planeras 8 000 bostäder med cirka 20 000 människor på åsen som är Uppsalas viktigaste vattentäkt. I planen står det:
– Risker för påverkan på grundvattnet ska bedömas i ett långsiktigt perspektiv. Att samtliga förändringar av markanvändning inom Ulleråker genomsyras av en stor försiktighet är ett absolut måste. Grundvattnets närvaro behöver också medvetandegöras för alla nuvarande och kommande Ulleråkersbor för att skapa god grund för gemensamt ansvar.
Tolvvåningshus ska pålas i åsen, är det stor försiktighet? Och vad menas med de boendes ansvar? Vem övervakar?
Länsstyrelsen, SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) med flera experter anser att planförslaget medför en oacceptabel risk för vårt dricksvatten. Det kostar 3 miljarder kronor för skattebetalarna om man måste ta vattnet från Mälaren.
Trots alla protester står förslaget med 8 000 bostäder fast – det har kommunen enväldigt bestämt.
Kommunens ansvariga rekommenderas läsa en bok av Johansson, Khakee: "Etik i stadsplaneringen".
Där framhålls att möten och enkäter där man ber om medborgares åsikter utan att ha för avsikt att handla efter dessa åsikter är symbolhandlingar. Att skapa förväntningar utan att alls infria dem är oetiskt och maktmissbruk.
Det är precis vad som karakteriserat planeringen och medborgardialogen i Södra staden.
Vi Uppsalabor vill att det byggs bostäder och är gärna med i planeringen. Det kan byggas i Södra staden utan att förstöra en vacker och värdefull miljö. Det är inte för sent att göra om och göra rätt.
Inger Sjöberg