Skicka räkningen till Trafikverket

Trafikverkets underlåtenhet att hålla vägar säkra vid risk för halka, kostar samhället stora pengar, skriver Hans-Göran Björk.

Uppsala2012-02-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I går slog halkan till igen. Bussar stod stilla vid hållplasterna och folk uppmanades att stanna hemma.

Det enda som någorlunda hjälper mot ishalkan är att sanda vägarna med grövre sand. Att det var halka på väg borde Trafikverket kunnat förutspå under natten med hjälp av SMHI. Men på de uppländska vägarna syntes knappt ett gruskorn.

När jag själv på 80-talet ansvarade för en bussrörelse i Östergötland kunde SJ ringa när, det blev problem med järnvägen. Uppmaningen till mig och till kolleger runt om i länet var: Åk till Centralstationen med alla bussar ni har tillgängliga. Där får chaufförerna vidare instruktioner. Det var ingen diskussion om upphandling, prat om priser eller detaljer. Det var bara att åka och därefter fakturera.

Runt om i Uppland finns en mängd åkerier. Grustag och bergtäkter är jämnt spridda över länet. Varför agerar inte Trafikverket som SJ gjorde? Det vore relativt enkelt att mitt i natten mobilisera varje tänkbar tillgänglig lastbil, uppmana åkerierna att åka till närmaste grustag och sedan ut och sanda vägarna.

Men när ett sandkorn inte finns på vägen så långt ögat når och inte heller tillstymmelse till sand- eller saltbil, känns det som om Trafikverket har litat på sin egen ”flotta” och med passivitet låtit trafikanter och resenärer vänja sig vid att när det är halt, ska man inte ge sig ut i trafiken. Och så väntar man ut eftermiddagens väderprognoser och låter övriga samhället bära kostnader i form av produktionsbortfall och försäkringsbolagen kostnaderna för bärgningar och trafikolyckor. Från Rosenbads trygga borg hörs inte ett pip fastän Trafikverket fått så mycket kritik de senaste vintrarna.

Det kanske är dags att granska Trafikverkets osynlighet på vägarna och kräva dem på produktionsbortfallet. Även om en halka kommer överraskande så finns det marginaler att vidta akuta åtgärder och mobilisera.

Skicka en räkning på utebliven inkomst och på produktionsbortfall till Trafikverket och låt det gå till rättslig prövning. Trafikverket och kommunikationsministern måste börja reagera och ta ett större ansvar.

Hans-Göran Björk

författare och debattör, Almunge

UNT 23/2 2012

Läs mer om