Skolvalet gynnar alla elever

Friheten att välja skola har en positiv påverkan på studieresultaten, skriver Annika Eclund, Ulla Johansson (bilden) och Torbjörn Aronson (KD) i replik på Elina Halvarsson och Rossana Dinamarca (V) den 7/2.

Ulla Johansson (KD)

Ulla Johansson (KD)

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2014-04-09 10:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Segregationen med avseende på elevernas etniska ursprung har ökat i det svenska skolsystemet, och detta är ett problem. Detta gäller emellertid i många länder, oavsett om de tillämpar fritt skolval eller ej. Ett par studier finner att det fria skolvalet har bidragit till denna ökade segregering, medan en annan har funnit att friskolornas framväxt i Sverige inte inneburit någon skillnad i segregering mellan olika skolor. Skolvalets effekter på segregationen är svåra att mäta eftersom boendesegregationen kunde ha blivit större utan fritt skolval. I avsaknad av skolval flyttar resursstarka föräldrar närmare de bästa skolorna.

Samtidigt finns två svenska studier som visar att elever med lågutbildade föräldrar gynnas något mer än andra av möjligheten att välja skola. Detta är i överensstämmelse med OECD:s slutsats efter PISA-rapporten 2007, att förekomsten av skattefinansierade friskolor kraftigt minskar betydelsen av elevens socioekonomiska bakgrund för resultaten inom matematik och naturvetenskap.

Ett flertal studier på svenska förhållanden visar att möjligheten att välja skola är positiv för elevernas studieresultat, även för de elever som väljer kommunal skola. I kommuner där andelen elever i friskolor har ökat mycket i förhållande till kommuner där andelen elever i friskolor har ökat lite, ser man även positiva effekter på senare utbildningsprestationer i gymnasiet och högskola.

Det finns problem i den svenska skolan, där försämrade kunskapsresultat är det största. Enligt tillgänglig forskning sker dock denna försämring trots skolvalet snarare än på grund av det. Att ta skolans kris som intäkt för att avskaffa det fria skolvalet är därför ett politiskt stickspår som snarare handlar om var makten ska ligga: hos staten eller hos familjerna. Vi anser att rätten att välja skola ska ligga hos föräldrarna och eleverna själva.

Annika Eclund (KD) riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Ulla Johansson (KD) ledamot i Barn- och ungdomsnämnden, Uppsala kommun

Torbjörn Aronson (KD) 1:e vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer om