REPLIK. Socialdemokraterna gillar inte valfrihet (UNT 22/5). Argumenten de använder varierar över tid men utgår ifrån att det är riskabelt om människor får vara med och bestämma. Vi håller inte med.
För oss är patientens behov och rätt till vård den självklara utgångspunkten när vi utformar vår politik. Alla förväntar sig hög kvalitet, patientsäkerhet och vill inte vänta på vård. Dagens patienter är också välinformerade och vill ha inflytande över vården och möjlighet att välja.
Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping kommer som helhet gynnas av att patienterna ges ökad valfrihet. Erfarenheterna från Vårdvalet i primärvården är goda för den verksamhet som bedrivs av landstinget. Socialdemokraternas skrämselpropaganda är därför inte seriös utan döljer bara bristen på egna förslag för att förbättra vården.
Sedan 2006 har Alliansen (M, FP, C och KD) gemensamt format en ny inriktning för hälso- och sjukvården i Uppsala län. Förbättrad kvalitet, ökad tillgänglighet och stärkt patientmakt har stått i centrum.
Vi har hela tiden varit öppna med vår politik. I valet var vi tydliga med att vi tänkte gå vidare och utveckla vårdvalet så att det även omfattar delar av sjukhusvården. Vilka områden det kommer att gälla är just nu under noggrann utredning. Det kommer att bli inom verksamheter som är klart avgränsbara och där vi kan säkerställa att förutsättningarna för forskning och utbildning kommer att fungera även med flera utförare.
Vi ställer höga krav på dem som vill etablera sig inom ramen för vårdvalet. Medicinsk kompetens, rutiner och utrustning för att säkerställa att auktoriserade mottagningar håller en hög och jämn kvalitet är centralt. Genom uppföljning via bland annat patientenkäter och kvalitetsregister, kompletterat med medicinska revisioner, ser vi till att vården håller hög kvalitet och bedrivs patientsäkert. Med detta skapas också förutsättningar att jämföra vårdgivarna med avseende på såväl patientupplevd som på annat sätt uppmätt kvalitet.
Vi noterar Socialdemokraternas inställning till ökad patientmakt då de i sin artikel kritiserar oss för ställa ”orimliga krav på den enskilda patienten”. Här visar sig stora ideologiska skillnader mellan blocken. Alliansen har en stark tilltro till människor som aktiva medborgare som både kan och vill ta ansvar. Vårt budskap är att vi kommer att fortsätta arbetet med att stärka patienternas inflytande och valfrihet i sjukvården.
Erik Weiman (M)
Nina Lagh (M)
Ludvig Larsson (FP)
Johan Örjes (C)
Anna-Karin Klomp (KD
UNT 31/5 2011