Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Sydafrika, där världens länder försöker enas om utsläppsminskningar för att hejda klimatförändringarna.
Klimatförändringarna knackar på dörren, med konsekvenser vi inte ens vågar tänka på. Det är lätt att förtränga att hela världen drabbas, såväl Uppsala som önationerna i Stilla Havet. Det fungerar inte längre att ignorera problemen – vi är i ett akut behov av att agera för att minska utsläppen! FN:s klimatförhandlingar fortsätter den här veckan för att få till stånd ett globalt klimatavtal.
Men vare sig världens ledare skriver på ett avtal i år eller inte, så är det vi allihop som drastiskt måste minska våra utsläpp. Det är lokalt vi måste ställa om, överallt på hela jorden. I varje samhälle, i varje kommun. Uppsala är inget undantag.
Uppsala kommun har ambitiösa visioner om att vara en koldioxidneutral stad år 2050. Utsläppen ska minska med 45 procent per person till år 2020. Kollektivtrafiken ska utökas på lång sikt. Visionerna är fina och målen är i rätt riktning, men nu krävs också att man för en politik som kan realisera dessa mål i konkreta satsningar. Var syns visionerna i kommunens politik?
Trots att politikerna är väl medvetna om att biltrafiken är den största utsläppskällan i kommunen, syns inte tillräckliga åtgärder för att lösa problemet. Istället ser vi en politik som främjar bilism och ökade utsläpp. Alla som vill betala med mobilen på bussen har säkert märkt av den 25-procentiga prisökningen som infördes nu under hösten. I dag väljer många bilen av rent ekonomiska skäl, vilket är helt oförenligt med en hållbar utveckling.
Två nya bilbroar planeras över Fyrisån och just nu ligger beslut om Fullerö externa köpcentrum på kommunens bord. Köpcentrumet är ett starkt kritiserat projekt som skulle öka kommunens koldioxidutsläpp med 3,6 procent, och där tillkommer också miljöpåverkan från den ökande konsumtionen. Nya vägar ger mer trafik och därmed ingen trafikavlastning på befintliga vägar, vilket är lätt att tro. Luftkvaliteten i centrum är under all kritik och trots dubbförbud längs Kungsgatan, är biltrafiken för intensiv för att det ska vara hälsosamt att vistas i stadskärnan.
Vi anser att kommunpolitikerna för en ansvarslös miljöpolitik. Ska vi nå koldioxidneutralitet till år 2050, då måste vi börja nu! Uppsala är en stor och växande stad som det kommer att ta tid att ställa om.
Vi kräver att kommunen satsar på kollektivtrafik och cyklism framför nya vägar och bilism. Vi har mycket mer än minskade koldioxidutsläpp att vinna på med en politik som inte främjar massbilism – en trivsammare stadsmiljö, mindre buller, bättre luft, bättre folkhälsa samt mer utrymme åt alternativa färdsätt.
Makthavarna som just nu sitter och försöker förhandla fram ett globalt klimatavtal i Sydafrika behöver se konkreta exempel på att det går att minska utsläppen och att det finns en vilja hos världens medborgare att genast ställa om till ett hållbart samhälle. Med uppfyllda mål och visioner kan ett klimatsmart Uppsala ge världsledarna mod att sluta ett ambitiöst klimatavtal.
Uppsala, med sina två universitet och en ung befolkning, har en enorm potential att ligga i framkant i det globala miljöarbetet. Utnyttja detta, ge upp bilstaden och låt Uppsala bli en förebild och inspirationskälla med sina ambitiösa klimatlösningar.
Anton Asplund
Uppsala Fältbiologer
Linda Isaksson
Jordens Vänner Uppsala
Salomon Abresparr
informationssekretare Fältbiologerna
UNT 7/12 2011