Är SLU verkligen ett miljöuniversitet, frågar Peter Schmidt och Jan Wärnbäck (UNT Debatt 19 mars). Visst är vi det. Sveriges lantbruksuniversitet har en unik verksamhet och uppgift. Genom forskning, utbildning och miljöanalys producerar och sprider vi kunskap om hur vi förvaltar och nyttjar naturens resurser, för att möta behoven av mat, vatten, energi och råvaror utan att sätta framtiden i pant.
Vårt uppdrag som universitet har formulerats av riksdag och regering. För att SLU ska kunna uppfylla verksamhetsmålen förvaltar vi också vissa jord- och skogbruksfastigheter för forsknings- och undervisningsändamål. Några av dessa fastigheter ligger inom eller berörs av föreslaget om naturreservatet Årike Fyris.
Inom SLU har flera enheter och forskare haft möjlighet att läsa och ge synpunkter på förslaget om naturreservat. SLU:s remissvar kommer att visa att vi i huvudsak är positivt inställda till Fyris Årike som naturreservat. Vi månar dock om att SLU fortsatt kommer att ha mark där vi kan bedriva forskning och undervisning.
Om kommunen går vidare med reservatbildande kommer klassificeringen av området att ändras och våra motiv att äga och nyttja området försvagas. I sådana fall kan lösningen bli en markväxling, så att Uppsala kommun övertar marken för naturreservatet och i stället erbjuder SLU ersättningsmark som kan användas för våra behov.
Om kommunen inte fullföljer planerna på att bilda naturreservat, är SLU i stället berett att teckna avtal med Uppsala kommun om att de marker vi disponerar inom området ska skyddas under reservatsliknande former. Detta dock under förutsättning att vi och andra lärosäten kan fortsätta att bedriva verksamhet, det vill säga forskning och undervisning i området.
SLU är i verklig mening ett miljöuniversitet vars kärnverksamhet är att generera och sprida ny kunskap om områden som är viktiga och nödvändiga för både människa och miljö. Vårt ställningstagande i fråga om Årike Fyris kommer att utformas med hänsyn till detta.
Lisa Sennerby Forsse
rektor SLU
UNT 26/3 2011