Sedan 1990 har sju av tio nya jobb i Mälardalen skapats i småföretag med mindre än 50 anställda. Totalt i Sverige står de små företagen för fyra av fem nya jobb.
Det är fler som är sysselsatta i små företag än i stora företag eller i offentlig sektor.
Ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns alltså i de små företagen. Hur det går för Sverige och för Mälardalen avgörs alltså i hög grad av hur det går för de små företagen.
I en färsk rapport från Företagarna analyseras jobbtillväxten i landet och Mälardalen sedan 1990. Den slår med all önskvärd tydlighet fast att det är småföretagen och företagarna som driver dem som är den svenska ekonomins tillväxtmotor.
Totalt i Mälardalen har antalet jobb ökat med 449 777 stycken sedan 1990. Av detta står de små företagen för 333 315 stycken. De större privata företagen har ökat antalet jobb med 179 792 stycken, medan offentlig sektor minskat med 63 330 stycken.
Jämfört med 1990 har jobben i småföretagen ökat med hela 102 procent i Mälardalen. Statistiken bygger på antalet jobb i företag och offentlig sektor, inte på antalet personer som jobbar. En person som jobbar deltid på till exempel både hemtjänsten och det privata städföretaget har således två jobb. Det förklarar också varför siffrorna skiljer sig från den vanliga sysselsättningsstatistiken.
Uppdelat på Mälardalens kommuner ser utvecklingen givetvis olika ut, men bilden av att det är småföretagen som drar jobben går igen överallt. Bäst utveckling i Mälardalen finns i Värmdö kommun där småföretagen ökat jobben med 270 procent sedan 1990, medan Fagersta kommun utvecklats relativt svagt – men ändå med en ökning av antalet jobb med åtta procent i de små företagen.
En del av de nya jobben i de små företagen beror givetvis på att tidigare offentlig verksamhet nu utförs av privata företag. En annan del på att stora företag outsourcat verksamheter.
Men dessa faktorer ändrar inte den viktigaste slutsatsen av statistiken – att de nya riktiga jobben skapas av företagsamma människor som tar risker, som anställer och som via skattesedeln bidrar till det gemensamma.
Småföretagen, och företagarna bakom dem, är den svenska ekonomins tillväxtmotor. Här finns den optimism, drivkraft och potential som för länet framåt.
Att skapa goda villkor för företag att starta, expandera och anställa är alltså att ta ansvar för vår gemensamma framtid. Under de senaste decennierna har företagarklimatet förbättrats. Men samtidigt har den internationella konkurrensen hårdnat. Det går allt mindre att vilar på gamla lagrar och framgångar. Att skapa bra allmänna förutsättningar är det avgörande. Det måste löna sig att ta de risker och utmaningar som är förknippade med företagande. Regelverk och attityder ska vara stödjande – inte hindrande
De små företagen i Mälardalen vill växa. Det anger 85 procent av alla småföretag. Här finns alltså en stor tillväxt- och jobbpotential – om rätt förutsättningar skapas. För samtidigt finns betydande tillväxthinder. Flera av dessa är på nationell nivå – höga arbetsgivaragifter, finansieringsproblem och trygghetssystem som inte passar företagare för att nämna några viktiga.
Men det finns en rad andra viktiga hinder som vi faktiskt direkt kan påverka på den lokala nivån. Här i Mälardalen är det framförallt:
• Kommunala regelverket/service – dålig offentlig upphandling
• Infrastrukturen
• Bostäder
• Matchningsproblematik på arbetsmarknaden
Alla vinner på framgångsrikt företagande och framgångsrika företagare. De riktiga, varaktiga jobben skapas av företagsamma människor som tar risker, som anställer och som via skattesedeln bidrar till det gemensamma. Småföretagen, och företagarna som driver dem, är den svenska ekonomins tillväxtmotor. Här finns den optimism, drivkraft och potential som för Sverige framåt. Ge Mälardalens små företag rätt förutsättningar så kan vi tillsammans skapa tillväxt, välfärd och nya jobb.
Peter Germer, regionchef Företagarna