Snål allians drabbar studenter

Resultatet är att dagens unga har svårare att komma in på högskolan än vad deras storasyskon hade det för åtta år sedan. Det skriver Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi (S) replikerar om Alliansens utbildningspolitik.

Ardalan Shekarabi (S) replikerar om Alliansens utbildningspolitik.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2014-03-10 15:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna Kinberg Batra (M) och Per Bill (M) försöker ge sken av att man har gjort satsningar på svensk högskola. De utelämnar dock att det idag finns 160 000 fler unga i Sverige än vad det fanns 2006. Precis som när man pratar om sysselsättningen redovisar man siffror som inte tar i beaktande att befolkningen växer.

Unga får det allt svårare att komma in på högskolan. Antalet utbildningsplatser per 1000 unga har minskat från 365 stycken 2006, till 311 stycken 2014. Samtidigt vill alltfler unga studera, och söktrycket till svenska universitet och högskolor ökar än mer.

Resultatet är att dagens unga har svårare att komma in på högskolan än vad deras storasyskon hade det för åtta år sedan. Detta hämmar vårt lands innovationsförmåga och vår förmåga att konkurrera internationellt. Men det drabbar framför allt alla de unga i Sverige som kanske aldrig får möjlighet att leva upp till sin fulla potential. Det är ett slöseri som vi inte har råd med.

Vi har högre ambitioner. I vår budget för 2014 föreslog vi en investering i 16 000 utbildningsplatser på eftergymnasial nivå som ett viktigt steg för att vända den negativa utvecklingen.

För de studenter som väl fått möjligheten att studera vidare försämrar regeringen nu ekonomin genom att sänka studiebidraget med 300 kr i månaden. Bill och Kinberg Batra hävdar att regeringen gjort det svenska studiestödet mer ”generöst” genom att höja lånedelen av studiemedlet. Höjningen av lånedelen är visserligen bra, men det är också en billig affär för staten.

Det kostar nämligen närmast ingenting då studenternas återbetalningar täcker statens lånekostnader. Nu tar regeringen 800 miljoner kronor per år från Sveriges studenter och erbjuder dem ett lån som de själva betalar för. Denna förändring kan beskrivas på många sätt, men generöst är inte ett av dem.

Sverige är ett bra land. Men arbetslösheten har bitit sig fast och vi ser nu en passiv regering som saknar förslag för framtiden. Vi behöver innovationskraft och kunskap. Därför vill vi socialdemokrater satsa på högskolorna och universiteten. Vi väljer att satsa på en utbyggd utbildning och mera kunskap istället för att sänka skatterna och sedan låta studenterna betala för kalaset. Sällan har skillnaden i svensk politik varit så tydlig.

Ardalan Shekarabi (S), Riksdagsledamot

Läs mer om