Sparpaket tvingar bort personal

Akuten är Akademiska sjukhusets hjärta. Besparingarna mot avdelningarna kommer att slå hårt mot verksamheten, skriver Martin Wohlin.

Uppsala2012-04-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Akuten är sjukhuset hjärta och pulsåder men hjärtat har stumnat och pulsen veknat. Den tidigare så trogna personalen har på några få år av omorganisationer först slitits ned, sedan bytts ut mot nya entusiaster och nu faller dessa, likt hopplösa soldater i fält, för tokiga idéer hos en ledning som ska minska sjukhusets kapacitet med 50 sängar och avsluta utbildningen av akutläkare. Ingen vet varför.

Sjukhusdirektör Lennart Persson anlände som en frälsare från ”det heliga landet” (Nya Karolinska sjukhuset) men sjukhusledningen har nu chockat politiker, anställda och patienter med att föreslå att man tar bort 50 sängplatser (det vill säga två hela avdelningar) och avslutar akutläkarprojektet (knappt 20 personer, som alla vill bestämma över, men ingen göra jobbet åt).

Vetenskaplig litteratur visar att akutläkare som dag efter dag, år efter år regelbundet träffar akut sjuka patienter gör ett bättre jobb än läkare som mer sällan arbetar på akuten. Men denna vetenskapliga litteratur verkar inte sjukhusledningen ha läst. Och därför har de föreslagit att akutläkare inte ska utbildas i Uppsala längre.

Sverige har redan minst antal sängar på sina sjukhus jämfört med resten av västvärlden, men nu ska Akademiska sjukhuset minska antalet sängar med 50 stycken. Och det kanske inte låter så mycket, men senast jag var nattjour hade vi fem tomma sängar på olika avdelningar när arbetet började och vi lyckades med nöd och näppe behandla alla akut sjuka som sökte under natten utan att behöva lägga in fler än fem patienter på hela stora sjukhuset.

Att sjukhusledningen tror att de kan minska antalet sängar med två hela avdelningar och lägga ned utbildningen av akutläkare får mig att misstänka att de inte riktigt vet hur akut sjukvård fungerar. Att de dessutom presenterar dessa dramatiska förslag utan diskussion med personalen är så arrogant att jag undrar om de inser effekterna av detta?

Högutbildad och kompetent personal tolererar inte att behandlas på detta vis. Den flyttar till andra sjukhus och universitet.

Martin Wohlin

universitetslektor i akutsjukvård

UNT 4/4 2012

Läs mer om