Spårvagn är framtiden

En miljösatsning skulle ge en skjuts åt svensk ekonomi. För Uppsalas del skulle det innebära spårvagnslinjer och att företag inte flyttade sin verksamhet utomlands, skriver Maria Gardfjell och Mats Pertoft.

Nya spårvagnen i Stockholm kritiseras. Trots det vill MP se spårvagnar i Uppsala.

Nya spårvagnen i Stockholm kritiseras. Trots det vill MP se spårvagnar i Uppsala.

Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Uppsala2011-10-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resursbristen och klimatförändringarna kräver att vi utvecklar klimatsmarta och miljövänliga samhällen. Vi måste hantera tre utmaningar samtidigt: arbetslösheten, den ekonomiska oron och de växande klimat- och miljöproblemen. Det kräver både hushållning med statens finanser och med världens resurser.

Miljöpartiet vill att svensk energiförsörjning senast 2030 uteslutande ska bestå av förnybar energi. I vårt budgetförslag satsar vi därför 6,1 miljarder de kommande åren på energieffektiviseringar och förnybar energi. Att ta ansvar för klimatet är samtidigt att stimulera nya jobb och företag. I Tyskland, som satsar på förnybar energi, arbetar i dag fler inom miljötekniksektorn än i bilbranschen.

I Uppsala skapades ett av världens ledande solcellsföretag, Solibro. Eftersom Tyskland var snabbt med statliga satsningar på solceller så hamnade också Solibros fabriker där. Med skarpare satsningar från statens sida på solenergi skulle intresset och lönsamheten öka för marknadens aktörer att bygga upp industriverksamheter även i Sverige. Miljöpartiets mål är att nästa fabrik med den skarpaste solcellstekniken kan byggas i Sverige, allra helst i Uppsala.

Ett framtidsland måste vara ett kunskapsland. Vi behöver fler lärare som brinner för sitt uppdrag i skolan. Vi avsätter därför i vår skuggbudget fem miljarder för att se till att alla lärare kan få en yrkesutveckling som leder till höjd kompetens och höjda löner.

Konceptet har vi utvecklat efter samtal med lärarnas fackförbund. Det innebär att skolhuvudmän som vill satsa på skolutveckling behöver skriva lokala avtal med sina fackliga motparter om att lärarnas karriär- och kompetensutveckling ska följas av en kraftfull löneutveckling. Att höja lärarlönerna är ett gemensamt ansvar för staten och kommunerna. Därför driver Miljöpartiet detta krav både nationellt och här i Uppsala genom satsningar i våra respektive budgetförslag. Målet är att de främsta studenterna ska söka sig till lärarutbildningen och satsa på att skapa framgångsrika skolor där vi ger alla elever en ärlig chans.

För att Sverige ska vara konkurrenskraftigt krävs en universitets- och högskoleutbildning av hög kvalitet. Vi vill därför satsa på en ökad kvalitet inom högskoleutbildningen genom mer lärarledd undervisningstid.

Inga heltidsstudenter ska behöva slösa bort studiemedlet på utbildningar med mindre än tio timmar lärarledd undervisningstid i veckan. Miljöpartiet avsätter 500 miljoner kronor utöver regeringen för ökad kvalitet på högskolan med start från höstterminen 2012.

För att möjliggöra för fler att studera på heltid och för att skapa en mer rimlig försörjning för studenter vill Miljöpartiet höja bidragsdelen i studiemedlet. Vi föreslår en höjning med 300 kronor per månad från 2012. Vi vill även höja tilläggsbidraget för studenter med barn med 100 kronor i månaden för första och andra barnet samt 50 kronor i månaden från tredje barnet.

I ett modernt välfärdssamhälle som Sverige måste resenärer och företag kunna lita på att järnvägen fungerar året om. Förseningarna bara i vintras kostade samhället 2,4 miljarder kronor bara i förlorad arbetstid, kostnaderna för industrin oräknade.

För att klara det måste vi öka satsningarna på järnvägsunderhållet kraftigt, för att avhjälpa de akuta problemen, men också för att skapa bättre förutsättningar för en robust tågtrafik framöver.

De statliga infrastrukturinvesteringarna måste också få en ny inriktning. Den stora möjligheten att få många fler människor att välja kollektivtrafik före bilen finns i städerna. Därför behöver kollektivtrafiken moderniseras med snabba och bekväma spårvagnslinjer.

I Uppsala kommuns översiktsplanearbete finns spårväg under planering. En statlig satsning av det slag som finns med i vårt budgetförslag skulle möjliggöra för många Uppsalabor att ta spårvagnen till jobbet och skolan inom den närmaste tioårsperioden.

Det behöver byggas fler bostäder samtidigt som befintliga måste rustas upp och klimatsäkras. Miljöpartiet föreslår att rotavdraget utvidgas så det även kommer alla som bor i flerfamiljshus till del. Dessutom inriktar vi det på åtgärder som leder till energieffektivisering. Totalt ökar vi satsningarna på rot till cirka 12 miljarder årligen. Utöver detta inför vi en särskild skolvariant på en miljard de kommande åren för bättre arbetsmiljö och klimatsmartare skolor.

Det här är investeringar som ger utrymme för nya idéer att växa fram och svenska innovationer att industrialiseras. Det kräver en företagarpolitik där alla som bär på idéer till företag också får möjlighet att förverkliga dem, och där små företag får växa. I Miljöpartiets budget sänker vi därför arbetsgivaravgifterna och andra kostnader för alla småföretag.

En politik för jobb och framtidstro handlar om att fler är med och tar ansvar. Ett avtrappat jobbskatteavdrag för inkomster på över 40 000 kronor i månaden finansierar sänkt skatt för pensionärer och åtgärder mot barnfattigdom. Vi föreslår stopp för utförsäkringarna och ett golv i sjukförsäkringen.

Vi klarar att göra dessa investeringar inom samma statsfinansiella ramverk som regeringen utgått ifrån. Det handlar om prio­riteringar. Smarta miljöskatter uppmuntrar till moderna lösningar och möjliggör nödvändiga klimatinvesteringar.

Miljöpartiet tar ansvar för ett Sverige som står starkt inte bara under den här budgetperioden, utan även i framtiden. Vi föreslår viktiga framtidsinvesteringar som stimulerar kunskap, företagande och nya jobb. Vi vill att Sverige åter ska bli ett globalt föredöme i miljöpolitiken, ett land där tågen går i tid, där bostäderna är moderna och där vi alla kan vara stolta över skolan. Ett land med framtidstro.

Maria Gardfjell

kommunalråd Uppsala (MP)

Mats Pertoft

riksdagsledamot, skatteutskottet (MP)

UNT 8/10 2011

Läs mer om