Sprutbyte låser missbrukare

Sprutbyte kan ha vissa smittskyddseffekter. Men vill vi verkligen inte hellre hjälpa missbrukare ut ur deras beroende? skriver Liza Boethius.

Uppsala2011-10-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Benny Lindholm (UNT 2/10) uppehåller sig endast vid frågan om smittskydd. Men frågan har fler dimensioner. Bland annat den om hur samhället ska bistå narkomanen att ta sig ur sitt beroende.

En grupp forskare från Lund har gjort en översyn av forskningen om sprutbyte. Den gruppen lutar sig helt och hållet mot den forskningsöversikt som gjordes av ett brittiskt forskarteam under ledning av Norah Palmateer. Där skriver man att det finns ?tentative evidens? (ungefär: preliminära bevis) för att sprutbyte har en hiv-preventiv effekt. Man konstaterar också att tidigare översikter (läs: WHO:s) har överdrivit de positiva resultaten och inte tagit tillräcklig hänsyn till de negativa resultaten. Palmateer konstaterar att det inte finns något stöd för att sprutbyte har en preventiv effekt på hepatit C, som är mångdubbelt vanligare bland sprutnarkomaner än hiv och numera ett minst lika dödligt virus.

När inget starkt stöd finns för en preventiv effekt av sprutbyte så borde slutsatsen bli att samhällets insatser skall gå ut på att missbrukarna slutar använda sprutor över huvud taget. Att injiciera narkotika i blodomloppet dödar uppåt 400 människor.

Vad är det då för budskap vi ger till narkomanen när vi erbjuder fria sprutor? Jo, att: ?Du har inte förmågan att ta dig ur missbruket, så vi hjälper dig med sprutor så att du inte riskerar att smitta, när du missbrukar.? En sådan politik permanentar narkomanens utanförskap. Men vi måste se människan som ett subjekt - ett människovärdigt synsätt. Det betyder att vi alla har förmågan att ta ansvar för våra liv. Det gäller även de som gått in i ett beroende. Att välja behandling är ett val narkomanen har i Sverige i dag och något hon också är kapabel att göra. Beroendet är ett mycket svårbemästrat tillstånd och därför är det viktigt att samhället ställer upp med hjälp och vägledning så att de som sitter fast kan göra sig fria. Men den hjälpen kan inte bestå av att samhället delar ut sprutor.

I Sverige kan varje narkotikaberoende person få en drogfri behandling för sitt beroende. Så erbjuder samhället henne en väg ut ur det som är hennes grundproblem, nämligen beroendet, till ett liv utan droger.

Liza Boëthius

ledamot nämnden för vuxna med funktionshinder (V)

UNT 7/10 2011

Läs mer om