Nils Dahlgren från SSU Uppland skriver i UNT (27/11) om några av besluten som fattats på helgens MUF-stämma. Han verkar uppriktigt indignerad över att MUF har antagit förslag som på kort sikt synes vara helt orealistiska. Detta överensstämmer med en oroväckande trend.
Politiska ungdomsförbund som SSU blir torra kampanjorganisationer när deras moderparti är i regeringsställning, utan fokus på idéutveckling.
MUF:s syfte med att ha den här typen av debatter och förslag är att också utmana de gängse politiska paradigmen. Förmågan att föra ideologiska resonemang, känna sig trygg i sina värderingar och påverka i samhällsdebatten är vad vi hoppas överföra till våra medlemmar. Om våra politiker inte tänker utanför ramarna en enda gång före 30 års ålder, kommer de troligtvis inte göra det efter att de fyllt 30 heller.
Jag är övertygad om att den politiska debatten på sikt blir bättre om SSU:are läser mer Marx och mindre Macchiavelli.
Genom att ha högt i tak och att vara fast grundade i våra värderingar, bidrar vi till att ge våra medlemmar större möjlighet att tänka självständigt och resonera om svåra frågor. Kanske kommer de flesta av de mer visionära förslagen aldrig att förverkligas, men det förtar inte syftet med att debattera dem. På MUF:s stämma antogs även mer praktiskt orienterade förslag, rörande till exempel psykisk ohälsa. På längre sikt måste vi dock våga tänka bortom nästa val.
Det var ingen på 1980-talet som trodde att dåvarande MUF-förslagen om fri radio och tv eller friskolor skulle vara framtida regeringspolitik, men så blev det ändå.
Det är trist att SSU har tappat sin ideologiska glöd. Förhoppningsvis kan deras moderparti snart få gå i opposition, så att SSU kan våga tänka friare. Min erfarenhet är att frejdiga idédebatter dessutom bidrar till ett gott samtalsklimat och att det blir enklare för personer med olika åsikter att respektera varandra. Det blir helt enkelt roligare så, och ett politiskt ungdomsförbund ska inte vara tråkigt.
Fredrik Hultman, distriktsordförande, MUF Uppsala län