Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både till ytan och befolkningsmässigt är Uppsala också en stor landsbygdskommun. En fjärdedel av kommunens invånare bor utanför centralorten Uppsala.
Sedan kommundelsnämnderna avskaffades har landsbygden hamnat i skymundan och den politiska representationen har försämrats för den fjärdedel av kommunens invånare som bor på landsbygden.
Om Uppsalas landsbygd ska vara en plats där företag startas, jobb skapas och människor väljer att bo och bilda familj måste landsbygdens behov bli sedda.
Vi har under hösten besökt samtliga tätorter på Uppsalas landsbygd. Vi har träffat företagare, besökt verksamheter som skolor och förskolor och vi har knackat dörr. Vi har fått in många värdefulla synpunkter och vi presenterar nu ett antal förslag för att ta till vara landsbygdens tillväxtpotential och ge alla kommuninvånare likvärdiga förutsättningar.
Under våren fortsätter dialogen och vår ambition är att göra landsbygdens möjligheter att växa och utvecklas till en viktig fråga i höstens val.
Många av de företag som håller Uppsalas näringsliv igång finns på landsbygden. Det handlar om allt från hantverkare och transportföretag till kommunens alla jordbrukare och livsmedelsproducenter. Ett livskraftigt lokalt företagande är lika viktigt för staden Uppsala som för en levande landsbygd. Med rätt förutsättningar kan de lokala företagen dra nytta av den konkurrensfördel som närheten till Uppsala och Stockholm utgör. I de här företagen och i nya som startas kan fler jobb tillkomma. Det är ett företagande som måste lyftas fram i kommunens näringslivsarbete och ges möjlighet att lägga anbud när kommunen upphandlar.
Butiksdöden slår direkt mot landsbygdens attraktivet och tillväxt. Handlarna själva har givetvis ett ansvar att se till att utbud och service möter kundernas behov. Och det lokala engagemanget för ortens eller bygdens butik ska inte underskattas.
Men det är kommunen som genom sin bostadspolitik och sin upphandling långsiktigt kan stärka kundunderlaget, och det är kommunen som genom sin handelspolitik kan välja att antingen främja den lokala bostadsnära handeln eller som nu sker välja att lägga krokben för den genom en låt-gå-politik till förmån för storskaliga biltrafikalstrande externa köpcentrum.
Grunden för inflyttning och ett förbättrat serviceutbud på Uppsalas landsbygd är fler bostäder. En blandad bebyggelse och möjlighet att växla mellan olika boendeformer är lika viktigt på landsbygden som i staden. Om tillgången på hyresrätter, bostadsrätter och bostäder för alla åldrar förbättras i Uppsalas många tätorter kan fler får möjlighet att bo kvar på landsbygden när livet förändras.
För att öka byggandet utanför Uppsala krävs en mental omställning. Närheten till storstaden Uppsala är en stor fördel men har resulterat i en bostadspolitik som utgår från stadens behov. Uppsala måste vara berett att ta till sig den lilla kommunens arbetsätt. Till de insatser som krävs för att lösa bostadsbristen i staden kan då också andra arbetsätt anpassade utifrån den mindre skalan på landsbygden läggas. Attraktiva orter i kollektivtrafiknära lägen finns det gott om i Uppsala kommun. Det Uppsala saknar är en aktiv bostadspolitik, en långsiktig strategi för markförsörjning och en effektiv kommunal handläggning av planer och bygglov anpassad utifrån landsbygdens behov.
Socialdemokraterna kommer att lägga mycket energi på att befästa och utveckla Uppsalas position som Sveriges fjärde storstad. Det skapar jobb och utveckling som gynnar hela kommunen.
Men om storstaden Uppsala missar landsbygdens tillväxtpotential och blundar för det ömsesidiga beroende som råder mellan en stad och dess omland kommer inte heller staden Uppsala att kunna nå sin fulla potential eller utvecklas på ett hållbart sätt.
Alla förlorar om Uppsalas landsbygd förblir i bakvattnet.
Kommunens tidigare organisation med kommundelsnämnder och lokala kommundelsförvaltningar hade många brister men även en stor fördel i sin lokala närvaro och sin lokala representation. Vi vill pröva nya former för demokratiskt inflytande, lokal närvaro och dialog med alla Uppsalabor när kommunen nu förändrar sin organisation.
Uppsala ska inte bara vara Sveriges fjärde storstad, vi ska också vara en av landets bästa landsbygdskommuner. Det handlar om jobben, om skolan och välfärden, om den lokala servicen och om möjligheterna att påverka.
Erik Pelling,kommunalråd (S)
Marlene Burwick,kommunalråd (S)