För en tid sedan tog statsminister Fredrik Reinfeldt emot USA:s president Barack Obama i Stockholm. Inför besöket svartmålades Sverige av den före detta SSU-ordföranden i Uppsala och nuvarande ekonomisk-politiska talespersonen för Socialdemokraterna Magdalena Andersson. Den bilden är inte sann. Tvärtom från vad Socialdemokraterna påstår står Sverige starkt i en fortsatt orolig omvärld.
Trots de senaste årens globala finans- och skuldkris har Sverige mycket sunda offentliga finanser. Vi ligger i Europas absoluta topp vad gäller finansiellt sparande. Den offentliga sektorns skuld är bland de lägsta i Europa. Statsskuldsräntorna är låga och riskpremierna är på historiskt låga nivåer. Eurostat, EU:s statistikorgan, rapporterar att Sverige har en av de högsta sysselsättningsgraderna i Europa. Långtidsarbetslösheten i Sverige hör till Europas lägsta och vår tillväxt har sedan 2006 legat högre än många andra europeiska länder. Även i andra typer av jämförelser placerar vi oss högt. I ett nytt framtaget välståndsindex från Harvarduniversitetet – Social Progress Index – rankas Sverige högst bland fler än femtio länder.
Det är med andra ord så att i en tid när många länder tvingas till nedskärningar och åtstramningar diskuterar vi här hemma i stället satsningar och investeringar. Reformutrymmet inför 2014 beräknas till 25 miljarder kronor. Vår styrka är ingen slump.
Det är resultatet av målmedvetna jobbreformer och ordning och reda i statens ekonomi. Alliansen har gjort det mer lönsamt att arbeta och anställa, och att starta och driva företag. Det spelar roll. Sysselsättningen har ökat med över 200 000 personer sedan 2006. Den procentuella ökningen är här som störst i Uppsala län.
Vår viktigaste jobbreform är våra jobbavdrag. Det är både rätt och rimligt att lärare, sekreterare, vårdbiträden, metallarbetare, administratörer, poliser, chaufförer och alla andra vanliga löntagare får mer kvar av lönen. Hittills har det inneburit att 99 procent av alla inkomsttagare fått behålla 1000 kronor mer i månaden. Jobbavdragen skapar också jobb. Därför vill vi införa ett femte jobbavdrag som liksom tidigare fokuserar på skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Ett sådant förväntas enligt Finansdepartementets beräkningar ge mellan 10 000-15 000 nya jobb. Vi vill också gå vidare med ansträngningar för att underlätta för dem som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete. En central del i detta är vårt jobbpaket för unga om 3,1 miljarder kronor. Det handlar bland annat om att göra det billigare att anställa unga och om stöd för yrkesanställningar.
En politik för fler jobb möjliggör också andra satsningar, inte minst på skolan. Alliansregeringen har genomfört historiskt stora reformer på utbildningsområdet. Det handlar om tidigt stöd och tydliga mål för alla elever, och om att öppna upp för kompetensutveckling för alla lärare. Även här vill vi gå vidare och föreslår bland annat ett läslyft, fler matematiktimmar, och utökade satsningar på karriärtjänster med högre löner för lärare.
Mot oss står en splittrad opposition utan några gemensamma besked. I jobbfrågan är S förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga en direkt straffskatt på alla under 26 år som jobbar. Stefan Löfven är här svaret skyldig på frågan om hur jobben ska bli fler genom att det blir dyrare att anställa.
Också i regeringsfrågan mörkar Löfven. Vilka vill S samarbeta med och om vad? Väljarna förtjänar ett svar. Det enda vi med säkerhet vet om den spretiga oppositionen skulle vinna valet är att skatterna skulle höjas kraftigt och att kärnkraften, som i dag står för ungefär halva landets elförsörjning, skulle avvecklas. Detta hotar tusentals jobb runt om i Uppsala län.
Alliansen är tydlig: vi söker väljarnas förtroende för att tillsammans göra ett bra land bättre. Vår ledstjärna i detta är sänkta trösklar in på arbetsmarknaden. Det är en samhällsfråga och en frihetsfråga på samma gång. Att få ett första jobb och att känna arbetsgemenskap och mening är betydelsefullt för alla. Genom fler i arbete värnar vi också viktiga välfärdsverksamheter. Som grund för detta ska vi ha ordning och reda i de offentliga finanserna. Så vill vi fortsätta ta ansvar för att förbättra Sverige.
Per Bill
riksdagsledamot (M), Uppsala län
UNT 14/9 2013