Den här hösten har vi konfronterats med den utbredda antiziganism som fortfarande finns i samhället. Nu måste vi en gång för alla ta krafttag mot förtrycket mot romer.
”De romska barnen sitter alltid längst bak i klassrummet”, säger människorättsaktivisten som vi träffar utanför Kosovos huvudstad Pristina. Vi är där på en resa som arrangerades av Svenska kyrkan för att studera situationen för den romska minoriteten.
Det är med berättelser om nittioprocentig arbetslöshet, glåpord på gatan och poliser som inte tar anmälningar på allvar kombinerat med en total ignorans från myndigheter, som vi fyra dagar senare lämnar Kosovo illa till mods. En vecka efter att vi kommit hem avslöjar Dagens Nyheter att tusentals romer registreras hos polisen – i Sverige.
Den här hösten har det svenska samhället tvingats konfronteras med den antiziganism som fortfarande är så påtaglig. Polisen har visat sig ha upprättat ett register över tusentals romer och deras anhöriga, många helt oskyldiga. Över tusen barn finns också i registret, samt hundratals avlidna. Omfattningen på registreringen är hisnande.
Det kommer dessutom regelbundet rapporter om hur romer nekas inträde på campingar, hotell och andra anläggningar. Flera romer vittnar om hur de nekats hyra bil och blir särskilt övervakade i affärer. Runt om i Europa diskrimineras och förtrycks romer och Sverige är inget undantag.
Även på andra ställen i Europa har antiziganismens omfattning nyligen blottats. I Norge har regeringspartierna Høyre och Fremskrittepartiet talat om att alla rumänska romer ska deporteras med bussar ut ur landet. I Grekland trodde myndigheterna att en flicka i ett romskt läger kidnappats – bara för att hon var blond. Tidigare har vi sett Frankrike riva romska läger och utvisa hundratals romer – trots att de var EU-medborgare. Inga av dessa händelser är isolerade företeelser, utan resultat av långvarig diskriminering och misstänkliggörande av romer i Sverige och i Europa.
Vi föreslår nu tre åtgärder för att en gång för alla göra upp med antiziganismen:
1. Tillsätt en oberoende granskningskommission.
Alliansregeringen har påbörjat arbetet med en vitbok om historisk diskriminering av romer. Det räcker inte. Arbetet måste vara oberoende och även kartlägga dagens diskriminering.
2. Se över de läromedel som finns inom skolan.
Att inkludera romsk historia i undervisningen är viktigt för att synliggöra det historiska förtrycket.
3. Ställ krav internationellt.
När ett land utanför EU påbörjar en visaliberaliseringsprocess bör högre krav ställas på respekt för mänskliga rättigheter. Det måste också finnas kraftfulla sanktioner mot EU-länder som inte respekterar minoriteters rättigheter.
Vi vill ha ett samhälle för alla. Bara genom att ta itu med de problem vi ser kan vi komma dit. I framtiden ska inga romska barn behöva sitta längst bak i klassrummet, varken i Kosovo eller här i Sverige.
Maria Ferm migrationspolitisk talesperson Miljöpartiet de gröna
Magda Rasmusson språkrör Grön ungdom
UNT 8/12 2013