Bostaden är oerhört viktig för människor, en central punkt i människors tillvaro och inte vilken vara som helst. Det är en mänsklig rättighet. I dag är bostaden för många den största utgiften varje månad. Tillgång till boende utan krav på stora kapitalinsatser är viktigt för att alla ska ha råd att bo, en väl fungerande arbetsmarknad och för möjlighet till studier. Vänsterpartiet värnar därför allmännyttans funktion. Hyresgästernas inflytande över boendemiljön behöver samtidigt stärkas det visar framförallt händelserna på Kvarngärdet och i Gränby.
Allmännyttan är i behov av renoveringar men i dag sker omfattande och dyra renoveringar. Bostäderna renoveras ofta till en och samma standard. Valfriheten att välja standard och tillbehör är många gånger helt borttagen. Detta är också vad som skett på Kvarngärdet och i Gränby i Uppsala. Inflytandet för boende är så litet att dyra renoveringar gör att boende kan bli tvungna att flytta.
Uppsalahems roll bör vara normerande för hyresnivåerna, vilket tyvärr inte längre är fallet. Men saken blir inte bättre när Uppsalahem höjer hyrorna drastiskt inom sitt bestånd på Kvarngärdet. Uppsalahems hyreshöjning gör det lättare för Stena fastigheter och Rikshem att gå samma väg i Gränby.
Problemen kommer att bli gigantiska i Uppsala om vi inte kommer till rätta med denna tendens att stamrenoveringar blir lyxrenoveringar och ger höjda hyror med 45-60 procent. Det skapar det en stark segregation när hyrorna höjs i centrala lägen och människor med låga inkomster tvingas ut i utkanten av staden.
Men även i utkanten är det dyrt och människor kommer till slut inte ha någonstans att ta vägen. Vid planering av nya områden är alla partier överens om att vi ska ha bostadsområden med både hyresrätter och bostadsrätter för att minska segregationen. Därför är de hyreshöjningar som nu sker i Uppsala i centrala lägen en mycket underlig utveckling och vi borde kunna föra en diskussion gemensamt över parti- och blockgränser hur vi ska lösa problemet. Vi vill därför ta upp en seriös och inbjudande diskussion i Uppsala med de andra partierna för att komma till rätta med problemet. Uppsala ska vara en öppen stad för alla.
Den borgerliga regeringen har tagit bort subventionerna till bostäderna i allmännyttan. Detta märks i samband med de stora renoveringar som nu behöver göras av de så kallade ”miljonprogrammen”.
Regeringen vill bara ge stöd till renoveringar av villor genom Rotavdraget medan allmännyttan inte får del av motsvarande subvention. Detta får katastrofala följder för många människor runt om i landet som har valt att bo i hyresrätt. Därför måste vi hitta sätt att lösa problemet på lokal nivå.
Vi bör inspireras av andra städer som har löst detta genom att de låter bli att kategoriskt höja standarden så mycket att hyrorna kraftigt pressats uppåt. Det är städer som exempelvis Västerås, Falun och storstaden Göteborg. Där har man tagit hänsyn till hyresgästerna och gör renoveringar med en mer grundläggande standard.
Mycket av renoveringarna borde dessutom ses som rent obligatoriskt underhåll. Bostäderna i Kvarngärdet var till exempel mycket nedgångna. I vissa lägenheter var man tvungen att ringa hyresvärden för att kunna öppna fönstret. Det är inte rimligt att låta bostäder förfalla och sedan lyxrenovera i centrala lägen för att tjäna in stora pengar.
Nu ska stamrenoveringar ske i en stor del av hyreslägenheterna runt om i staden. Vart ska alla ta vägen som inte har råd med dessa dyra boenden?
Energibesparande åtgärder görs i samband med stamrenoveringarna, vilket är positivt. Men dessa investeringar leder till minskade driftkostnader och bör finansieras på andra sätt än att lägga bördan för hela investeringskostnaden på hyresgästen som just nu bor i lägenheten.
Det är pengar som sparas in med tiden och kostnaderna bör därför relatera till besparingen och skrivas av under en längre period.
Likaså måste renoveringar som är tänkta att hålla i femtio år framöver också slås ut på lång tid för hyresgästerna. Uppsalahem och övriga aktörer i bostadsbranschen borde kunna hantera lån under lång tid till låg kostnad för att klara detta åtagande. Soliditeten i Uppsalahem är mycket god, därför bör man passa på. En lösning i vissa fall mot hyreshöjningarna är att bygga på ett våningsplan till i samband med renoveringarna, då tjänar kan man in merkostnaden och det blir dessutom fler lägenheter.
Det är viktigt att sätta de boendes integritet i första rummet. Alla ska ha råd med sin bostad. Vänsterpartiet kommer driva på för att hitta lösningar så att hyresgästerna inte ska bli påtvingade standardhöjningar i fortsättningen som de inte har råd med.
Det är viktigt att behålla rimliga standarder och rimliga hyror vid stamrenoveringarna. Det som har skett i Kvarngärdet är orimligt. Vänsterpartiet saknade inflytande i Uppsalahems styrelse när beslutet togs, men har i dag en representant.
Det är viktigt att få igång en bred dialog om problemen, så att vi gemensamt med de andra partierna kan finna lösningar för att inte människor ska utsättas för dessa gigantiska hyreshöjningar.
Det är en helt orimlig politik som i hög hastighet medför ökad segregering. Denna utveckling måste förhindras.
Emma Wallrup
riksdagsledamot (V), skatteutskottet
ersättare kommunstyrelsen
Hanna Mörck
ledamot (V) Uppsalahems styrelse
Amineh Kakabaveh
riksdagsledamot (V), bostadspolitisk ansvarig
UNT 18/3 2012