Stora barngrupper är skadliga

Forskning visar tydligt att ökad stresshormon hos barn kan vara direkt skadligt för deras utveckling. Men kommunen lutar sig bekvämt tillbaka ... Det skriver Åsa Hammarborg Söder och Meta Dest.

Uppsala2014-04-11 14:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett antal föräldrar från Björklinge har gått ihop och skrivit en mycket klarsynt artikel (22/3) angående barn i förskolan och hur deras vardag ser ut. Vi i Barnfokus håller med om stora delar av innehållet men vill tydliggöra några punkter som vi tror har gått en del förbi.

I artikeln skriver föräldrarna att de vid ett möte med biträdande förskolechef fick klart för sig att denne inte har ansvar för något annat än budget. Detta är fel. Det ligger i en biträdande förskolechefs tjänst att, förutom ekonomi, även ha övergripande ansvar för den pedagogiska verksamheten, och därmed också ha huvudansvar för barnens trygghet och omsorg. Så oavsett vad den biträdande förskolechefen har sagt så kan man som förälder ställa krav på denna angående sina barns välbefinnande i förskolan.

Vi i Barnfokus håller med föräldrarna i Björklinge om att barnen i allra högsta grad får ta smällen för dagens allt större barngrupper. Vi vet att detta är skadligt – det visar flera olika forskningsrapporter – särskilt med tanke på de allra minsta. Vi tror också att många pedagoger upplever dessa problem som akuta, men vi vet att många inte vågar yttra sin oro för att de är rädda om sina jobb.

Trots att många föräldrar och pedagoger tar upp stora barngrupper som ett problem så väljer kommunen att, på vissa förskolor, ha allt större barngrupper och allt mindre personal, vilket bidrar till allt det som föräldrarna i Björklinge vittnar om: Konflikter, oro, otrygghet, trött personal, frustration, barn som inte trivs och en hel del andra svårigheter. Det blir för skört att ha en så slimmad organisation när det handlar om små barn och deras livsviktiga behov av närhet, trygghet och anknytning.

Forskning visar tydligt att ökade stresshormon hos barn kan vara direkt skadligt för deras utveckling. Men kommunen lutar sig bekvämt tillbaka och menar att föräldrar i Uppsala är nöjda med förskolan, och detta grundar man om och om igen på en enda sak, nämligen föräldraenkäten.

Denna föräldraenkät skickas ut till hushåll för att ta reda på vad Uppsalaföräldrar egentligen tycker om den verksamhet som de lämnar sina barn till dagligen. Det Uppsalas föräldrar dock inte känner till är att denna enkät är helt ovetenskaplig och direkt felformulerad. Det kom fram på den medborgardialog som anordnades förra året att endast 60 procent hade svarat på enkäten och av dessa 60 procent var 95 procent nöjda. Men när vi i Barnfokus har påpekat likande brister som föräldrarna i Björklinge gör för Uppsala kommun så hävdar de att 95 procent av Uppsalas föräldrar är nöjda, vilket enligt oss är att böja kraftigt på sanningen.

Många föräldrar i Uppsala utrycker en oro för de allt större barngrupperna och genom kommunens klagomålsfunktion så kan man påpeka sådana brister. Tyvärr, så är denna funktion uppbyggd på ett mycket invecklat och märkligt sätt. Om man som förälder klagar via tjänsten så kan det hända att man blir skickad runt från biträdande förskolechef till förskolechef på kommunen och sedan tillbaka igen.

Alltså, kommunens system för klagomål inom förskolan bör ses över och göras om för att det överhuvudtaget ska fylla en funktion. Trots detta hoppas vi innerligt att fler föräldrar, och fler pedagoger, vill engagera sig i dessa mycket viktiga frågor och liksom föräldrarna i Björklinge, göra sin röst hörd i debatten.

Åsa Hammarborg Söder och Meta Dest på Barnfokus – ett nätverk som engagerar sig i frågor som rör barns och ungas arbetsmiljö i förskola-, skola-, och fritidshem.

Läs mer om