Storregioner är dyra och onödiga – i bästa fall

Sverigedemokraterna kommer att motarbeta storregionerna till dess att frågan är förankrad hos Uppsalas invånare, skriver Anders Forsberg, Jonas Millard, Simon Alm och Pavel Gamov.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-11-14 15:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en utredning som regeringen har beställt ska Sverige delas in i sex stycken storregioner. Man har nu lagt in ytterligare en växel och planerar av allt att döma att genomföra denna genomgripande reform de närmaste åren, utan att i demokratisk ordning efterfråga medborgarnas åsikt.

Sverigedemokraterna anser först och främst att frågan inte har debatteras tillräckligt – särskilt inte i de nya regionernas periferi, där effekten förmodligen skulle bli mest kännbar. Regionalisering av detta slag innebär centralisering, vilket för många innebär förlorat medborgarinflytande och att avståndet till makthavare och beslut ökar, både geografiskt och mentalt. Risken är också uppenbar att resurser fokuseras till de nya regionala residensstäderna, vilket i så fall driver på en urbaniseringsprocess som för Sveriges del redan är påtaglig.

Exempel på detta kan vi se i Västra Götalandsregionen, där exempelvis kollektivtrafik och sjukvård i ökande utsträckning roterar runt Göteborg som nav. Om man ska rita om Sveriges geografi och bryta upp gränser och strukturer som ofta har sin historiska och kulturella bakgrund, så måste det förankras ordentligt.

Detta har även riksdagen markerat genom ett betänkande, där man tydliggör att befolkningens önskemål och synpunkter ska respekteras. Varför vill inte regeringen respektera detta? Dessutom kostar en så genomgripande omorganisation av det här slaget mycket administrativ tid och kraft, vilket drar uppmärksamhet och resurser från den ordinarie verksamheten.

Vi i Sverigedemokraterna motsätter oss alltså storregioner så länge dessa inte vunnit godkännande i lokala folkomröstningar. Skulle sedan exempelvis invånarna i Uppsala län, mot förmodan, rösta för att bli en del av en ny Svealandsregion så skulle vi självklart acceptera detta. Men fram till dess är vår strävan den motsatta; att makten ska decentraliseras och komma närmare medborgarna.

Det förslag som regeringen har beställt innebär alltså i bästa fall en onödig administrativ process. I värsta fall förvärrar man situationen ytterligare för redan hårt prövande lokalpolitiker.

Sverigedemokraternas landsbygdspolitik har en helt annan inriktning, där vi vill underlätta för småföretag och lokala näringar, till exempel jord- och skogsbruk, att stå på egna ben. Vi driver också på för att omlokalisera statliga jobb till landsbygdskommunerna. Detta genererar sysselsättning till underleverantörer och hela servicesektorn, och dessutom skatteintäkter. Hur dessa medel ska användas tror vi att medborgarna själva bör ta ställning till, inom ramarna för en decentraliserad demokratisk process.

Anders Forsberg

Landsbygdspolitisk talesman (SD)

Jonas Millard

Ledamot Konstitutionsutskottet (SD)

Simon Alm

Landstingsråd Uppsala län (SD)

Pavel Gamov

Riksdagsledamot Uppland (SD)

Läs mer om