Stötta åklagare för att fälla terrorister

Regeringen storsatsar positivt på Säpo, men glömmer åklagarna som ska utreda brotten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2015-10-09 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Småflickor säljs som sexslavar, journalister blir halshuggna och hela folkgrupper mördas och fördrivs från sina hem. I Syrien och Irak begås dagligen vidriga brott mot mänskligheten, vilket även är en svensk angelägenhet. Säpo räknade tidigare i år med att 300 svenskar rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS eller liknande islamistiska extremistgrupper.

Samtidigt tar Sverige emot och hjälper flyktingar som är krigets offer. Bland de asylsökande kan det dock finnas individer som begått brott och om dessa är brottslingar ska Sverige vägra uppehållsstånd, utreda och bestraffa brott.

Med andra ord, Sverige måste lagföra både svenska medborgare som reser ner till konfliktzoner och asylsökande för det fall de misstänks för brott. Det är viktigt att Sverige agerar humant och solidariskt med krigets offer samtidigt som vi med kraft identifierar, urskiljer och bestraffar förövarna.

I augusti 2014 tog Folkpartiet Liberalerna initiativ till att skärpa den svenska terroristlagstiftningen så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. Nuvarande regering har tillsatt en utredning i detta syfte som den 17 juni 2015 lämnat förslag om kriminalisering av terrorresor. I samband med årets budget får Säkerhetspolisen (Säpo) ytterligare medel för att bekämpa våldsbejakande islamistisk extremism. Pengarna ska användas för att följa och så småningom fängsla de svenskar som reser utomlands för att kriga. Allt detta är välkommet.

Folkpartiet saknar dock motsvarande satsning på åklagarsidan. Vid riksenheten för säkerhetsmål finns enbart tre åklagare och de hinner inte med alla ärenden. Folkpartiet vill därför höja anslaget med 5 miljoner kronor till för att öka kapaciteten.

Folkpartiet saknar även en satsning på de särskilda åklagare som utreder folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det är förvisso viktigt att polis och åklagare kan utreda terrorresor som torde kunna leda till flera åtal, men enligt utredningsförslaget blir maxstraffet två års fängelse. Detta kan jämföras med straffskalan för folkmord och brott mot mänskligheten där lägsta straff är fängelse fyra år upp till livstids fängelse och för krigsförbrytelser är det fängelse upp till sex år.

Om rättsväsendets resurser ensidigt fokuseras på terrorresor finns det alltså en risk att de mest allvarliga gärningarna förblir obestraffade.

En möjlig invändning är att Säpo:s ökade resurser inte enbart kommer användas till att utreda resorna utan även mer kvalificerade gärningar som kan rubriceras som terrorism innefattande mord, grov skadegörelse och grov misshandel. Ett möjligt problem är att åklagarna i sådana mål inte endast måste bevisa att dessa gärningar begåtts utan måste även bevisa att det skett med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp, påverka statliga organ eller allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation. Åklagaren behöver inte visa att det finns en sådan avsikt eller motsvarande när det gäller brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Med andra ord, om regeringen ensidigt styr de ekonomiska resurserna till Säpo så kommer förvisso möjligheterna att beivra terrorism öka – särskilt avseende resor där straffet är lägre – men allvarliga gärningar kan förbli obestraffade.

Därför vill vi i Folkpartiet, utöver de resurser som regeringen avsatt för att utreda och beivra terrorresor, avsätta ytterligare 5 miljoner kronor till de särskilda åklagare som arbetar med folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, vilket skulle innebär att antalet sådana åklagare dubbleras.

Regeringen kritiserar Folkpartiet för en marginell satsning med totalt 10 miljoner kronor extra till åklagare mot terrorism och folkmord. Detta samtidigt som de själva inte avsätter en enda extra krona! Ska fler kunna lagföras måste bevisinhämtning prioriteras. Samtliga de terrorismfall som åklagarna lagt ner det senaste året har lagts ner på grund av brist på bevisning. Statistiken talar sitt tydliga språk. Regeringen storsatsar positivt på Säpo, men glömmer åklagarna som ska utreda brotten. Dags att agera Anders Ygeman.

Läs mer om