Uppsala studentkår är en av två studentkårer vid Uppsala universitet. Kårernas uppgift är att bevaka studenternas intressen och behov i alla frågor som rör deras utbildning och vardag. I högskolelagen står det att studenter har rätt till representation i alla beslutande och beredande organ som rör deras utbildning, och kårerna ser till att detta efterlevs.
Man kan se det som att studenterna är tågpassagerare i olika utbildningsvagnar. Rälsen är systemet och rutinerna som gör att utbildningarna blir bra och lika för alla, att studenternas rättigheter blir tillgodosedda. Om allting flyter på som det ska så behövs inte Banverket. Folk vet då inte ens om att det finns. Men vi vet alla hur illa det kan gå om Banverket inte håller uppsikt och åtgärdar fel och brister i tid.
Det gäller att arbeta förebyggande och ha ett effektivt larmsystem som gör att problem som dyker upp snabbt kan åtgärdas via rätt forum. Uppsala studentkår har studiebevakare och studentrepresentanter på alla nivåer runt om på universitetet, och vi finns där för studenter som blivit orättvist behandlade, som fått fel information och som råkat illa ut på olika sätt.
Vi blåser i visselpipan när universitetet trots sin föräldrapolicy fortsätter att lägga tentor på lördagar, när studenterna inte informeras om vad det innebär att plagiera och när studiestödssystemet inte är tillämpat för studenternas verklighet. Vi rätar ut rälsen och putsar på signalsystemet, och ser till att passagerarna kommer fram, smidigt och problemfritt.
Vi agerar dessutom som banverk både för Uppsala universitet och för Uppsala som stad. Det jobb som kårerna gör handlar nämligen även om att locka studenter till Uppsala.
Ett universitet som lyssnar på vad studenterna tycker och som anpassar sig efter deras synpunkter blir ett attraktivt universitet för dem som funderar på att läsa vidare. Uppsala universitet har med sin långa och anrika historia en stor fördel gentemot andra lärosäten i landet. Uppsala studentkår anser dock inte att det är något vi bör nöja oss med. Vi måste hela tiden fortsätta jobba för att Uppsala universitet ska vara ett modernt och tilltalande universitet. Dessutom måste vi jobba för att Uppsala blir en modern och tilltalande studentstad.
Uppsala kan uppnå detta genom att ta hänsyn till de särskilda behov studenterna har, men framför allt handlar det om att inse att studenternas behov väldigt ofta sammanfaller med de övriga Uppsalabornas. Det är till exempel bristen på vanliga hyresrätter i Uppsala som gör studentbostadsbristen så svår. Det är inte bara studenter som saknar bostäder de har råd med och som ligger i närheten av bra infrastruktur, utan även andra Uppsalabor.
Fördelen med att tillgodose studenternas behov är att det kan ge mångdubbelt tillbaka, i och med att de blir goda ambassadörer för Uppsala och den kunskapstillgång de utgör om de stannar i Uppsala. Lyssnar man på studenterna är vi övertygade om att Uppsala kommer att tjäna på detta.
Uppsala har ett drömläge med tanke på nationell infrastruktur, som forskningscentrum, kulturvagga och naturpärla. Men utvecklingen hämmas av bristen på handlingskraft när det gäller framför allt bostadsbyggande och barnomsorg.
Uppsala kan inte ens tävla om utmärkelsen Årets studentstad på grund av bostadsbristen. I dagsläget finns det de som tackar nej till jobb eller utbildning vid universitetet därför att man varken kan få bostad eller förskoleplats.
Det är dags att satsa på underhåll av rälsen så att folk kan susa fram i livet på ett smidigare sätt. Våga satsa mer på en hållbar utveckling av Uppsala, där staden domineras av cykel och spårvagn, där nya bostadsområden nödvändigtvis måste ackompanjeras av grönområden, förskolor, skolor och samlingsrum. Uppsala studentkårs nya ledning vill vara med att skapa en stad som är ett internationellt forskningscentrum värdigt.
Karin Nordlund
ordförande Uppsala studentkår 2011/2012
Lars Niska
vice ordförande med studiesocialt ansvar 2011/2012
Fatma Aksal
vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar 2011/2012
UNT 1/7 2011