Studiebidragets storlek inte avgörande

Problemet är att högre utbildning lönar sig för lite på lång sikt. Det skriver Benny Lindholm (FP).

Benny Lindholm (FP) replikerar om studiebidrag.

Benny Lindholm (FP) replikerar om studiebidrag.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-03-07 16:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del av de farhågor som Näsström med flera lyfter fram i sin debattartikel om studiemedel är relevanta. Men genom att rikta in sig på frågan om någon hundralapp i bidrag istället för studielån gör debattörerna högskolepolitiken en otjänst. Det är genom god löneutveckling och bättre lönespridning som utbildning lönar sig långsiktigt, och inte bara när man lever på CSN.

Regeringens förslag om att höja studiemedlet med 1000 kronor/mån är inte helt oproblematiskt eftersom det i viss mån ökar studenternas skuldsättning. Svenska studenter spelar en avgörande roll för hur Sverige ska tackla både en globaliserad värld och en lång lågkonjunktur. Men det är ett problem för vår framtida kompetensförsörjning att det för vissa studentkategorier saknas personlig lönsamhet att utbilda sig, i synnerhet inom kvinnodominerade yrken.

Kritiken mot det höjda studiemedlet är dock felriktat. Det är inte en mindre förändring i fördelning mellan lån och bidrag som är problemet i svensk högskola. Problemet är att högre utbildning lönar sig för lite på lång sikt.

Om Sverige långsiktigt ska stå ekonomiskt starkt måste andelen med högkvalificerade yrken öka. Det handlar inte om att dela samhället mellan arbetare och högutbildade. Tvärtom, med lönespridning ökar produktiviteten och goda yrkes- och utbildningsval uppmuntras.

Särskilt inom tidigare kvinnodominerade akademikeryrken är detta viktigt. I dag kan det ta decennier innan man tjänat tillräckligt på en akademisk utbildning. Flera fackförbund, t.ex. vårdförbundet (TCO-tidningen 2/2 2012) har till exempel uttalat att lönespridning behövs för att utbildning bättre ska löna sig. Att kräva några hundralappar i studiebidrag istället för studielån skjuter vid sidan om målet.

Utbildning är i grunden ett liberalt projekt. God utbildning går som en röd tråd genom liberal politik från folkskolan på 1800-talet till satsningarna på ESS i Lund. Som folkpartist är jag också stolt över att antalet utbildningsplatser har ökat med alliansen vid makten och att resurserna till högskolan, trots vad socialdemokraterna påstår, har ökat för varje år.

Det är symptomatiskt att socialdemokraterna väjer att stranda i en debatt om bidragskronor och antal stolar i föreläsningssalen. Vad som har gjort Sverige starkt, och vad som har stärkt enskilda människor i deras strävan efter rikare och bättre liv är möjligheten till utbildning och ett arbete som motsvarar utbildningen.

Och som folkpartist vill jag mer. Med fortsatta satsningar på hög kvalitet i utbildningen vill jag ge alla som får en plats på högskolan chansen att göra den bildningsresa som framtidens samhälle behöver.

Ett Sverige som växer förutsätter kunskap och människor som känner mod att följa sitt hjärta. Och en högre utbildning i världsklass.

Benny Lindholm, Ordförande Liberala studenter och riksdagskandidat (FP)

Läs mer om