Villkorad läkemedelsanvändning är tillåten i uppfödning av grisar och av nötkreatur till slakt. Att tillåta detta också på gårdar med mjölkkor är ett stort steg och Ljungvalls farhågor om negativa konsekvenser för resistensläget måste tas på stort allvar.
Debattartikeln gör dock gällande att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) förbehållslöst stöder ministerns initiativ och inte ”levererat några avgörande invändningar”. Så är inte fallet. I den remissomgång som föregick Jordbruksverkets uppdrag uttryckte SVA samma farhågor som Ljungvall. Andra remissinstanser gjorde liknande påpekanden. Men några, och däribland SVA, såg utöver risker också möjligheter om villkorad läkemedelsanvändning knyts till krav på andra åtgärder i besättningen.
Som underlag för fortsatta beslut i frågan föreslog SVA att villkorad läkemedelsanvändning skulle provas under försöksmässiga former. En sådan studie har genomförts och ska nu utvärderas. Därefter ska ett förslag till regelverk utarbetas.
I denna process kommer SVA att verka för att regler och tillsyn utformas så att djurskydd och resistensläge inte äventyras. Om utformningen av regelverket inte håller måttet och om kontroll av dess efterlevnad inte kan garanteras kommer SVA inte att stå bakom införandet av villkorad läkemedelsanvändning i mjölkbesättningar.
SVA har i över 30 år arbetat för att motverka antibiotikaresistens och för att bevara antibiotika som verksamma läkemedel. En kärnfråga är och har alltid varit ansvarsfull användning av antibiotika. Att SVA skulle ta lätt frågan om villkorad användning i mjölkbesättningar är därför missriktad retorik från Ljungvalls sida.
Björn Bengtsson
Karin Persson Waller
Veterinärer vid SVA
UNT 26/5 2012