Svagt om missbruk av antibiotika

Replik. Precis som Göran Hägglund och Otto Cars skriver i UNT, 7/4 så är antibiotikaresistens ett gigantiskt hot mot liv och hälsa världen över. Tyvärr gör regeringen långt ifrån vad som behövs för att komma till rätta med detta enorma problem. Tvärtom har regeringen öppnat upp för ökad antibiotikaanvändning.

Uppsala2011-05-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det bra att läkare är restriktiva med att ordinera antibiotika. Men samtidigt som läkare skärper riktlinjerna för förskrivning av antibiotika till barn, underlättar regeringen överanvändning av antibiotika till djur. Genom att låta lantbrukare – och inte veterinärer – ge boskap doser av antibiotika finns en risk att användningen ökar i och med att kontrollen minskar.

Hägglund och Cars skriver ingenting om detta. Trots att överanvändningen av antibiotika bland djur är en starkt bidragande orsak till de problem med antibiotikaresistens som vi nu ser.

Det är viktigt att Sverige driver på inom och utanför EU för en ambitiös politik för att minska antibiotikaanvändningen. Det hade behövts en tydlig svensk röst som talar för en striktare kontroll och mot överanvändningen, också när det gäller djur. Men tyvärr har regeringen alltså istället valt att härma andra EU-länder och själva minska kontrollen.

EU och Sverige borde ta krafttag för att minska antibiotikaanvändningen i djuruppfödningen. För det första behövs ordentlig statistik på hur antibiotikaanvändningen ser ut inom djuruppfödningen i EU.

För det andra borde EU besluta om mål för hur mycket antibiotikaanvändningen ska minska de kommande åren inom djuruppfödningen. Det är oacceptabelt att antibiotikaanvändningen i vissa länder har ökat de senaste åren när vi behöver gå i rakt motsatt riktning.

För det tredje borde EU skärpa djurskyddsreglerna. Bättre villkor för djuren medför nämligen friskare djur och mindre behov av antibiotika.

Sverige har länge varit ett föregångsland i arbetet mot antibiotikaresistens - jag hoppas att vi ska fortsätta det arbetet. Nu borde regeringen kraftsamla och införa bindande krav på minskad antibiotikaanvändning inom hela EU.

Åsa Westlund

Europaparlamentariker (s)

UNT 13/5 2011

Läs mer om