Uppsala är känt runt om i Sverige för att vara en riktig cykelstad. Synen av alla parkerade cyklar vid Resecentrum är imponerande. Frågan är vad Uppsala kommun, rikets fjärde stad, gör för att bli en av de bästa cykelstäderna i Sverige, en stad med god framkomlighet och säkerhet som får ännu fler att ta cykeln till arbete eller studier.
I Cykelfrämjandets Kommunvelometer 2010, granskades och jämfördes 17 svenska kommuners satsningar på att öka cykling och göra cykling säkrare och mer attraktivt i 17 kommuner i Sverige. Göteborg, Malmö och Uppsala ingick i undersökningen som var i form av en enkät till de förvaltningar som ansvarar för cykelfrågor.
Resultatet visade att Malmö och Göteborg hade en mycket mer ambitiös cykelpolitik än Uppsala. En bra cykelpolitik borde kanske räknas in i kriterierna för att få kallas storstad.
Undersökningen gjordes även i år, men Uppsala avstod från att delta. Kanske beroende på att Cykelfrämjandet måste ta ut en avgift av deltagarna.
De flesta av de kommuner som fortsatte delta i undersökningen hade förbättrat sitt arbete sedan året innan. Årets bästa kommun var Malmö, där 40 procent använder cykel till jobbet, tätt följd av universitetsstaden Lund. Dessa kommuner har nu bestämt att bygga en snabbcykelbana mellan sig för att underlätta arbetspendling med cykel efter modell från Köpenhamn.
I den gamla översiktsplanen (ÖP) från 2002 gjordes en prioritering mellan trafikslagen och den skulle i princip vara: 1. Gående. 2. Cykeltrafik. 3. Kollektivtrafik. 4. Biltrafik. Ambitionen var då att cykeltrafiken skulle öka med 5 procent till 2020.
ÖP 2002 saknade en riktig trafikanalys och därför utformades en särskild Trafikplan som antogs av kommunfullmäktige 26 augusti 2006. I Trafikplanen fanns en mycket bra analys av cykeltrafiken med förslag till åtgärder som skulle ha gett Uppsala en mycket högre rankning i Cykelfrämjandets Kommunvelometer.
2010 antog kommunfullmäktige en ny översiktsplan. I denna finns ingen prioritering mellan trafikslagen och ambitionen var att cykeltrafikens andel skulle minska eftersom fler cyklister skulle börja åka buss. Bilisternas andel skulle minska bara marginellt.
Kollektivtrafiken har nu tagits över av Landstinget och det är glädjande att majoriteten i kollektivtrafiknämnden i UNT skriver att det inte är fler cyklister som skall lockas till bussarna utan bilisterna.
I ÖP 2010 sägs att ”en cykelstrategi och handlingsplan för staden skall utarbetas”. Det vore bra om kunde börja med att använda cykelavsnitten i Trafikplan 2006. En cykelstrategi med en plan för åtgärder är enligt Cykelfrämjandet nödvändigt för att höja kvaliteten i cykeltrafiken.
För att klara de klimatmål som kommunen bestämt måste CO2 -utsläppen minska ordentligt, inte bara genom ny teknik utan genom att användning av fossilt bränsle helt tas bort. Då måste bilismen minska mer och kollektivtrafiken och cyklandet öka.
All forskning visar att bättre framkomlighet på bilvägar leder till att bilismen ökar. Därför bör man bygga fler och bredare cykelvägar och kollektivtrafikstråk som är fria från bilar.
Det finns flera sätt att stimulera cyklandet. Det skall vara säkert att cykla. Farligast är korsningar med biltrafik och ställen där cykelbanan slutar och leder ut i körbanan. Här måste man reglera trafiken så att risken minimeras för de oskyddade cyklisterna genom att separera cyklar och bilar mer. I Uppsala finns många kombinerade gång- och cykelbanor, vilket leder till olyckstillbud. Tydligare markeringar behövs på många håll.
Underhållet är viktigt för trafiksäkerheten. En grop eller spricka kan leda till vurpor. Är cykelbanorna dåliga väljer man den finare körbanan. Uppsala kommun har de senaste åren anlagt många cykelbanor och underfarterna vid gamla E4:an (Tycho Hedéns väg) är ju mycket bra. Nu gäller det att fortsätta och bygga bort de felande länkarna.
Det måste finnas parkeringsplats vid målet. Uppsala kommun har ökat antalet cykelställ men på en del platser behövs ännu fler. De många cykelställen på Dragarbrunnsgatan är ofta fulla. Varför inte hyra plats i några av parkeringshusen? Det får plats många cyklar på en bilplats.
När nu gatu- och trafikkontoret snart flyttar samman med andra förvaltningar i Båghuset måste kompetensen för cykelfrågorna stärkas. Kommunens mest kvalificerade handläggare på gatukontoret går i pension och flera efterträdare behövs. Cykelfrågornas status måste höjas i både politiken och förvaltningen. Det måste också upprättas en dialog med brukarna för att få bra lösningar.
Jag tänker försöka starta en lokalavdelning av Cykelfrämjandet i Uppsala efter nyår. Det är viktigt att cyklisterna i Uppsala organiserar sig för att hjälpa kommunen att göra Uppsala till Sveriges bästa cykelstad.
Björn Engström
medlem i Cykelfrämjandet i Uppsala
UNT 28/1 2011