Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke. Men kommunaliseringen tog knäcken på yrkets status. Lönerna sjönk i förhållande till andra kommunanställda, behörighetskraven luckrades upp, obehöriga lärare anställdes i stället för att förbättra villkoren för att få fler behöriga och fortbildningen närmast upphörde.
Alliansregeringen genomförde fyra stora reformer för att öka attraktionskraften och kvaliteten i läraryrket: lärarlegitimation, förstelärarsystem, ny lärarutbildning med återinförda stadielärare och statliga bidrag till höjda lärarlöner. Reformerna har varit bra och nödvändiga, men det krävs mer.
Ämneskunskaper är avgörande i skolan. Det finns de som hävdar att faktakunskaper spelat ut sin roll och att man kan googla sig till fakta. Det viktigaste, enligt dessa, är det kritiska och kreativa tänkandet. De har helt fel. För att kunna dra slutsatser, tänka kritiskt eller vara kreativ krävs fakta. För att tänka utanför boxen behöver man veta hur en box ser ut.
Lärarnas roll i klassrummet måste stärkas och fokus måste vara på ämneskunskaper. För att öka ämneskunskaper och ämnesmetodik i läraryrket föreslår Liberalerna en omfattande vidareutbildning av svensk lärarkår. Vi avsätter åtta miljarder kronor under fyra år för denna reform, vilket är den största vidareutbildningssatsningen för lärare någonsin.
Vi föreslår att ett års vidareutbildning på universitet i ämneskunskaper eller ämnesmetodik ska vara ett självklart inslag under en lärares karriär. Utbildningen kan avse fördjupade ämneskunskaper i ett ämne som läraren redan är behörig i, eller att bli behörig i ytterligare ett ämne. Utbildningen ska avse legitimerade lärare i grundskola och gymnasium som har minst tio års tjänstgöring som lärare bakom sig. Under denna utbildning erhålls 80 procent av ordinarie lön.
Förslaget innebär en skyldighet för skolväsendet att erbjuda alla vidareutbildning och en skyldighet för arbetsgivaren att bevilja tjänstledighet. Det är självklart inget hinder för huvudmannen att täcka upp resterande delen av lönen, inte minst när det gäller behörigheter inom bristämnen som kommunen har.
Som exempel kan speciallärare, specialpedagoger, NO-lärare och lärare i svenska som andraspråk nämnas. Vi har träffat flera lärare som kämpar med att kombinera ett krävande arbete med studier och familjeliv. Några av dem arbetar här i Uppsala. Vår slutsats är att arbetsgivaren måste bli bättre, både på att uppmuntra lärare som vill vidareutbilda sig och vara rädda om dem som gör det. Att satsa på lärarna är att satsa på eleverna.
Skolans huvuduppgift är att lära ut kunskaper. Det förutsätter att lärarna själva har goda ämneskunskaper och behärskar metodiken att lära ut. Steg för steg kommer vi liberaler att föreslå de reformer vi tror krävs för att lyfta svensk skola tillbaka till världsklass.
Anna Manell
ledamot utbildningsnämnden (L)
Christer Nylander
vice ordförande i utbildningsutskottet (L)