I artikeln Kasserad mat stjäls ur sopcontainern (unt.se, 23/4) berättar Johan Eriksson om hur man på Hemköp i Tierp har tvingats köpa allt större lås till sin sopcontainer efterhand som de gamla låsen har klippts upp av personer som tagit den kasserade maten i containern. Han pekar på att det är ”vanligt med bakterier i maten” och att det är därför man låser containrarna.
Låt oss gräva lite djupare i det hela. För det första så är inte bäst före-datumet en exakt sanning, utan maten håller oftast längre än vad som anges, enligt Monika Pearson, nutritionist på Livsmedelsverket. Självklart vill producenterna garantera att maten de levererar alltid är pinfärsk, och därför sätts ett tidigare datum än när produkten faktiskt blir otjänlig. Bäst före-datumet skall inte blandas ihop med ”sista förbrukningsdag”, som är lagstadgad för vakuumpackad färdigmat och exempelvis köttfärs.
För det andra så vet jag av min och andras erfarenhet att när man äter av mat som är ”dumpstrad”, som det kallas när man hämtar mat ur containrar, är man mycket uppmärksam på hur maten ser ut, luktar och smakar.
Att använda sina sinnen är oftast en bättre kvalitetsindikator än datummärkningen, som är ett relativt nytt påfund.
I denna tid när det är på modet att ”tänka klimatsmart” slängs ändå 27 procent av all mat som köps, enligt Konsumentföreningen Stockholm. Det är nästan en tredjedel av maten!
Till detta kommer även butikernas svinn – det som slängs i containrarna. Att låta folk hämta mat ur containrar, vilket nästan alltid sker näst intill omärkbart och utan vandalisering (även om det då och då händer att lås forceras), känns som en liten uppoffring när det kommer till att rädda planeten.
För huvudsyftet med containerdykning är inte att spara några kronor hit eller dit på mat, det är att minska sin konsumtion för att med gott samvete kunna lämna över jorden till sina barn och barnbarn.
Jag tror inte att butikerna bryr sig särskilt mycket om att de som tar maten kan bli sjuka av den. Nej, det är nog snarare en pengafråga. För vem vill betala för maten när den finns att hämta helt gratis, utanför butiken? Vad butiksägarna inte förstår är att ansvaret ligger på dem att minska andelen sopor de slänger, både för sin egen skull och för miljön.
Ellinor Fägerstam
studerande
UNT 16/5 2011