Systemskiftet finns i budgeten

Uppsala2016-04-18 14:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fores vd Mattias Goldmann argumenterar för att den lista över gröna genomslag i regeringens vårbudget som jag presenterat inte är tillräcklig, om vi ska uppnå ett fossilfritt samhälle till år 2045. Det är helt riktigt, oerhört stora ytterligare politiska krafttag krävs. Men det gröna systemskiftet finns inte desto mindre där. Medan de gröna inslagen i den första rödgröna budgeten i huvudsak handlade om att få loss investeringsresurser till under alliansåren eftersatta och därför akuta områden, som naturvård, järnvägsunderhåll och kommunal infrastruktur, finns i den andra rödgröna budgeten ett tydligare fokus på reformer som kan hjälpa till att förändra människors livsstil.

Om fler hushåll väljer att investera i egen förnybar elproduktion, för att vi nu gör det enklare, eller om fler väljer att laga och reparera istället för att köpa nytt, för att vi nu gör det billigare, kan vi uppnå en omställning i grön riktning som kan fortsätta oavsett förändrade politiska majoriteter. Och om särskilda miljöskatter på hälsofarliga kemikalier driver fram mer miljövänliga produkter, har dessa helt klart kommit för att stanna.

Självfallet är det lätt att, som Goldmann gör, peka på hur de reformer som finns i budgetförslaget skulle kunna bli ännu starkare. När vi nu får till en momsbefrielse för den som säljer solel för belopp under 30 000 kronor/år träffar reformen så gott som alla som vill ha solceller på det egna villataket. Med systemet på plats går det sedan att höja brytpunkten så att även större solcellsanläggningar omfattas. Principiellt delar jag förstås också Goldmanns uppfattning att el som produceras för egen användning aldrig ska beskattas.

Även systemet med avdragsrätt för klimatkompensation kan byggas ut när det väl är på plats. Det finns inget egenvärde i att begränsa avdragsrätten till enbart EU:s utsläppsrätter. Men samtidigt vill jag påminna Goldmann om att Sverige nu är det land som per capita anslår mest resurser av alla till FN:s gröna fond. Vi kan alltid göra mer. Men när vi de facto som land har tagit på oss ledartröjan för en global omställning, är det något vi måste tillåta oss att framhålla och vara stolta över!

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Läs mer om