Tanken fylld med rapsolja

Uppsala2011-07-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen har väl undgått oljebolaget Preems lansering av sin nya ”Evolution Diesel” med innehåll av tallolja från den svenska skogen som sägs minska CO2-utsläppen med 16 procent.

Det är väl bra så långt. Men tallolja ingår bara med 3-8procent (minst på vintern). Resten av det ”förnybara” är rapsolja. Från början var det 5 procent men sedan 1 maj har Preem ökat denna andel till 7 procent.

Jag trodde oljebolagen var överens om att vi inte skall använda sådana förnybara bränslen som uppenbart konkurrerar med människans behov av livsmedel. Till och med Statoil säger på sin hemsida (om etanol): ”Bland annat har det framförts farhågor för att etanoltillverkningen kan få negativa effekter på världens tillgång av mat. Vid inköp av etanol (och andra biodrivmedel) ställer Statoil därför krav på att våra leverantörer uppfyller hållbarhetskriterier”.

År 2010 överskred antalet definitionsmässigt svältande i världen för första gången en miljard människor. Många i den fattiga världen har helt enkelt inte råd att köpa mat då priserna på spannmål, matolja med mera har gått upp kraftigt delvis som följd av att vi i den rika världen börjat använda etanol och rapsolja som drivmedel i våra bilar. Just priserna på matolja har stigit allra mest och det har utan tvekan samband med att rapsolja (och RME som man gör av rapsolja) blandats i dieseln inte bara i Sverige utan i många länder. Det förekommer också att man kör på 100 procent rapsolja; exempelvis flygbussarna Arlanda-Stockholm. Och det hjälper inte att man säger att man kör på svensktillverkad rapsolja. Den skulle annars ha kunnat exporteras som livsmedel och i slutänden bidra till mindre världssvält.

Vi får inte så ensidigt se på små minskningar av utsläppen av CO2 att vi köper andra mycket större nackdelar med de så kallade biobränslena. Att köra bil på bekostnad av att människor i de fattiga delarna av världen svälter ihjäl är helt enkelt gravt oetiskt.

Jag vädjar därför till Preem att ta bort rapsoljan ur den nya dieseln. Visst, man kommer inte lika långt i CO2-reduktion men är det inte bättre att nöja sig med en mindre CO2-reduktion och ett rent samvete?

Bo Persson
miljödebattör

UNT 7/7 2011

Läs mer om