Tidig förskola bäst för barnen

Anna Manell, FP, är en av artikelförfattarna.

Anna Manell, FP, är en av artikelförfattarna.

Foto: Hugo Nabo

Uppsala2015-02-23 11:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ebba Busch Thor och Martin Wisell (KD) skriver i UNT Debatt (10/2) att Folkpartiet ”tyvärr” stödjer de rödgröna i frågan om att avskaffa vårdnadsbidraget och menar att det skulle vara ett inskränkande av valfriheten.

Vi förstår naturligtvis att vissa, beroende på familje- och livssituation, vill vara hemma med sina barn. Vi anser däremot inte att ett avskaffande av vårdnadsbidraget skulle inskränka på den rättigheten.

Det är fritt fram att vara hemma hur länge som helst. Folkpartiet menar dock att alla enskilda val inte ska finansieras med andras skattepengar.Även om vårdnadsbidraget försvinner har Sverige fortfarande en av världens mest generösa föräldraförsäkringar.

Fler kvinnor än män tar dock ut större del av föräldraförsäkringen. Därför drev Folkpartiet redan för över 20 år sedan frågan om att öronmärka månader till vardera föräldern. Fler år extra borta från arbetsmarknaden, utöver de år som vigs till föräldraförsäkringen, försätter kvinnorna med vårdnadsbidrag i en förlorad reallöneutveckling som inte bara påverkar hushållets omedelbara inkomster, utan också pensioner och välbefinnande senare i livet.

Det är viktigt att som alliansparti försvara möjligheten till arbete och vägen till ekonomiskt oberoende.

Att skattemedel ska tillåtas finansiera ekonomisk sårbarhet och bidragsberoende är varken liberalt eller arbetsmarknadsvänligt. Vi ser hellre fler skattebetalare för att upprätthålla välfärden, än exempelvis högre skatt.

Folkpartiet menar att förskolan är en värdefull investering för framtiden. Den skapar en grund för individens valfrihet i och med att fler barn ges lika förutsättningar för att kunna forma sitt eget liv och ha möjlighet att göra sina egna livsval, oberoende sitt sociala arv. Det finns studier från till exempel IFAU, (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering), som visar att tidig förskola har en positiv effekt på barnens framtida skolresultat, särskilt om de kommer från hem med låg utbildningsnivå. Att avskaffa vårdnadsbidraget främjar både integration och jämställdhet. Flera ideella organisationer har varnat för det utanförskap som vårdnadsbidraget bidrar med hos deras målgrupper, vilket avser både vuxna och barn.

Att ha en bra kvalitet på förskolan och familjedaghemmen är givetvis en förutsättning. För Folkpartiet är det viktigt att det finns en hög andel förskollärare i verksamheten och hög personaltäthet i barngrupperna. Vi vill att alla förskolor och familjedaghem ska ha nöjda föräldrar och hög kvalitet på verksamheten.

Vi får heller inte glömma den pedagogiska verksamhet som sker på de Öppna förskolorna, och vars förebyggande arbete är viktigt för att nå ut både brett och till specifika grupper. De måste också ha resurser för att kunna göra detta.

För Folkpartiet blir ekvationen tydlig. En bra och utvecklad förskola skapar bättre förutsättningar för barnen. En bra och stabil hemmaekonomi där en av parterna inte är beroende av någon annan för försörjning skapar ekonomisk självständighet och med den kommer frihet, för såväl män som kvinnor.

Folkpartiet anser att de runt åtta miljoner om året som vårdnadsbidraget kostar ska gå till att stärka pedagogisk verksamhet, såsom förskolor, familjedaghem och öppna förskolor i stället. Det är en klok och ansvarsfull prioritering av skattepengar.

Anna Manell, vice gruppledare (FP)

Oscar Matti, ersättare i utbildningsnämnden (FP)

Thea Andersson, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet

Läs mer om