Replik. Klimathotet och miljöförstöring är det som oroar svenska folket mest enligt den senaste undersökningen från SOM-institutet i Göteborg. Men intresset för frågan är tunt bland de moderata politikerna. I den senaste budgetdebatten i riksdagen nämnde finansminister Anders Borg (M) klimatet noll gånger och för Fredrik Reinfeldts sommartal gällde samma dystra siffror.
I det läget är det oseriöst att som Bergström och Nilsson, båda moderater, i UNT 26/8 kritisera Miljöpartiets miljöpolitik. Bättre vore om de båda debattörerna såg om sitt eget hus först och fick sin egen moderatledda regering att ta ansvar för Sveriges ohållbara klimatutsläpp.
Sverige behöver en regering som gör det enklare för folk att ta tåget, bygger klimatsmarta bostäder och ställer om till 100 procent förnybar energi.
Precis som Bergström och Nilsson skriver är fossil energi inte hållbart. Den fasas ut snabbast och billigast genom att bygga förnybar energi med sol- och vindkraft som huvudkomponenter. Kärnkraften är för dyr och tar för lång tid att bygga, utöver det faktum att den kräver smutsig uranbrytning och lämnar efter sig svårhanterligt kärnavfall.
Vi gröna tror att människor vill kunna sätta på spisen hemma med gott samvete. Miljöpartiets mål är att elsystemet ska ställas om till helt förnybart år 2030. Det skulle innebära att dagens tio kärnkraftsreaktorer successivt tas ur drift i takt med att de faller för åldersstrecket. Internationella energibyrån, IEA, säger att de svenska kärnkraftverken av åldersskäl måste avvecklas mellan år 2022-2030.
IEA ställer sig frågan, precis som vi, vad alliansregeringens plan är för vilken elproduktion som ska ersätta? Sanningen är att allianspartierna är oense om energipolitiken och resultatet är att Sverige tappar viktiga investeringar när resten av världen storsatsar på förnybart.
På samma sätt som Miljöpartiet vill ha ett hållbart energisystem vill vi ha ett hållbart arbetsliv. Moderaternas jobbpolitik har misslyckats och arbetslösheten är i dag högre än när regeringen tillträdde. Förutom den skenande arbetslösheten gör även stress, ökade sjukskrivningar och utslagning att en ohållbar situation har skapats på Sveriges arbetsmarknad. Att i ett sådant skede genomföra reformer som kortar arbetstiden och gör den mer flexibel är viktigt både för att minska arbetslösheten, få bukt med vår klimatpåverkan, minska ohälsan och samtidigt öka livskvaliteten. Vi gröna vill skapa en mänskligare arbetsmarknad där fler inkluderas men färre slits ut.
Som regeringens största parti vore det klädsamt om de moderata företrädarna visade ansvar för vår tids verkliga ödesfråga. Vi välkomnar fler moderater att delta i debatten om hur vi når ett hållbart samhälle och undrar vilka stora miljö- och klimatreformer som moderaterna har drivit igenom under sina sju år vid makten? Och vilka miljöreformer avser man att gå till val på?
Om ni saknar idéer delar vi gärna med oss av våra.
Erika Karlénius
Miljöpartiet Uppsala
Lise Nordin
riksdagsledamot (MP) och energipolitisk talesperson
UNT 27/8 2013