Tryggare med journal på nätet

Uppsala läns landsting är först i Sverige med att lansera patientjournaler online. Patienten får tillgång till sin journal med en säker inloggning och det är bara en av de många möjligheterna med den nya e-tjänsten. I måndags öppnades tjänsten för den första testgruppen, men alla invånare i Uppsala län ska kunna läsa sin journal på nätet redan i år, skriver landstingsrådet Ludvig Larsson (FP).

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Uppsala2012-01-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En viktig del av alliansens politik är att varje människa ska ha större möjligheter att bestämma över sitt liv. Inom hälso- och sjukvården har vi med Vårdval Uppsala län stärkt patienternas ställning när man nu kan välja vård efter egna önskemål och förutsättningar. Patientens inflytande över sin egen vård är grundläggande för oss.

Folkpartiet liberalerna är mycket stolta över den hälso- och sjukvård som bedrivs i Uppsala län. Däremot är vi inte nöjda med den föråldrade och byråkratiska ordning, som präglar patienternas möjligheter att hålla kontakt med vården eller patienternas tillgång till sin samlade medicinska historia. Dagens hantering är många gånger otidsenlig och ineffektiv.
Nu genomför vi moderniseringar inom detta område. Som första landsting i Sverige skapar vi en e-tjänst där patienten får tillgång till sin journal med en säker inloggning. De viktigaste principerna i detta sammanhang rör etik, integritet och delaktighet. Vi anser att individen har en självklar rätt till makt och kontroll över den information som rör henne.
Nuförtiden är vi vana vid att kunna sköta allt via olika e-tjänster. Det ska vara lika självklart och enkelt och sköta kontakten med vården på nätet.
Steg för steg utökar vi e-tjänsten med en rad personknutna och serviceinriktade funktioner. Vi ska göra det möjligt för patienter att ställa frågor till sin/sina vårdgivare, göra tidbokningar på nätet, betala patientavgifter, fylla i hälsodeklarationer, välja vårdcentral samt följa remissgång och aktuella kötider.
Det här är en viktig del i utvecklingen av vården som stärker patienternas ställning, ökar servicegraden och förbättrar kommunikationen mellan patienten och vården. Det finns också vinster att hämta för patientsäkerheten och för skyddet av den personliga integriteten.


Information i digital form går att göra tillgänglig för människor som annars kan bli utestängda. Synskadade kan ha svårt att läsa en vanlig pappersjournal, men med tekniska hjälpmedel går onlineversionen att läsa. Det ser vi liberaler som värdefullt.
Själva införandet av det nya systemet sker i flera steg med olika testgrupper och noggranna utvärderingar. En första prototyp har redan använts på en husläkarmottagning med goda resultat. Enligt planerna kommer den nya e-tjänsten att tas i drift för alla invånare i Uppsala län under andra halvåret 2012.
Vår förnyelse inom hälso- och sjukvården fortsätter. En tydlig och positiv trend är att patienterna engagerar sig allt mer i sin egen hälsa. Det vore ett misstag att inte ta till vara på människors intresse för hälsa och välmående. Därför söker vi ständigt nya vägar att öka samspelet mellan vården och den enskilde.

Landstinget har ett stort ansvar för att ge människor ökad kunskap och insikt om vad som krävs för att kunna påverka den egna hälsoutvecklingen. Med tillgång till den egna journalen och alla de andra servicefunktionerna i e-tjänsten har vi kommit en bit på väg.
Folkpartiet liberalerna hade modernisering av it i vården som en viktig fråga i landstingsvalet 2010. Nu genomförs många av de förändringar som vi menar behövs. Vi i alliansen tar ansvar för att förnya hälso- och sjukvården i Uppsala län.

Ludvig Larsson (FP)
landstingsråd

UNT 11/1 2012

Läs mer om