REPLIK. Landstingsrådet Nina Lagh (M) hävdar (UNT 6/11) att de som kritiserar den minskade utlarmningen av deltidsbrandkårerna i väntan på att ambulans ska anlända främst är ute efter mer resurser. Det är fel. Deltidsbrandkårerna finansieras av Uppsala kommun.
Poängen är att de lokala deltidsbrandmännen kan komma ut snabbare på ett sjukvårdslarm än en ambulans. De finns på plats i Almunge, Björklinge, Järlåsa, Knutby, Skyttorp och Storvreta, i ständig beredskap för att kunna rycka ut. Vid plötslig sjukdom eller skada är det viktiga att få kompetent hjälp snabbt. Sedan landstinget införde striktare regler för sjukvårdslarmen har dock deltidsbrandmännens utryckningar mer än halverats.
När deltidsbrandkåren används som ett komplement till ambulansen utgår i dag en mindre ersättning från landstinget om 1 600 kronor per larm. Halveringen av antalet sjukvårdslarm har bara sparat landstinget cirka 150 000 kronor om året.
Många som bor på Uppsalas landsbygd har ifrågasatt varför deltidsbrandmännen inte längre larmas till sjukvårdsfall som tidigare. De som har fått hjälp innan kriterierna ändrades 2009 talar inte bara om den rent medicinska hjälpen. Utan även om lättnaden över att hjälp har anlänt snabbt. Om hur deltidsbrandkåren många gånger har kunnat stanna med de anhöriga en stund efter att ambulansen lämnat med den direkt drabbade. Det är också trygghet.
På andra platser i landet har man valt att utveckla samverkan mellan brandförsvaret och landstingets ambulanssjukvård. I Jönköping arbetar brandförsvaret med suicidprevention i samarbete med landsting och polis. Och i Stockholm har man med goda resultat prövat möjligheten att låta även brandförsvaret rycka ut vid misstänkt hjärtstopp. Allt för att korta tiden innan den nödställde får hjälp.
Socialdemokraterna arbetar för att få ut maximalt av varje gemensam skattekrona i arbetet med att möta de problem som kommunens invånare ser. Det gäller självklart även den fjärdedel av Uppsala kommuns invånare som bor på landsbygden. Deras service, säkerhet och trygghet ska inte värderas lägre.
Erik Pelling
kommunalråd (S)
Patrik Kjellin
vice ordf (S) i räddnings- och beredskapsnämnden
UNT 18/11 2011