Tuffare tag mot sexualbrott

Ungefär en elev i var tredje gymnasieklass har fått ersättning för sex. Skärpta straff är ett sätt att förhindra att ungdomar utnyttjas, skriver Hannah Frisell Jansson.

Uppsala2011-09-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rapport som Ungdomsstyrelsen tog fram 2009 visar att 1,5 procent av ungdomarna i årskurs 3 på gymnasiet har fått ersättning för sex. Det motsvarar ungefär en elev i var tredje klass. Dessa ungdomar finns i alla samhällsklasser och i hela Sverige.

Vuxenvärlden får inte blunda för att detta faktiskt förekommer. Att det finns unga människor som mår så dåligt att de anser att de lika gärna kan sälja sex är bedrövligt. Moderaternas målsättning är att inget barn i Uppsala, eller någon annanstans, ska utsättas för sexuell exploatering. Barn och unga som mår dåligt och drabbas av utsatthet måste få det stöd och den hjälp de behöver.

För att förebygga och bekämpa prostitution görs flera insatser. Straffen för köp av sexuell tjänst har skärpts. Den 1 juli i år höjdes straffmaximum från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Sedan två år finns möjlighet att åtala personer som förbereder övergrepp, så kallad grooming. Ofta handlar det om män eller kvinnor som söker kontakt med unga på nätet. Regeringen bereder nu förslag från 2008 års sexualbrottsutredning om förändringar i sexualbrottslagstiftningen. I utredningen föreslås bland annat att tillämpningsområdet för bestämmelsen om våldtäkt mot barn utvidgas och att straffskalor skärps.

Alliansregeringen har också antagit en handlingsplan med 36 åtgärder mot prostitution och människohandel. Handlingsplanen sätter individen och dennes behov av stöd och skydd i centrum. Särskilda åtgärder riktas till barn och unga.

Unga sexualbrottsoffer måste mötas med respekt och förståelse i polisförhör och domstolar. Därför utbildas nu rättsväsendets personal i bemötande av sexualbrottsoffer. Utbildningen ska fokusera på barn och ungdomars särskilda utsatthet.

Alliansregeringen gör mycket, men hela lösningen finns inte inom rättsväsendet. Barn och ungdomar som far illa är ett samhällsproblem och vuxenvärlden måste finnas tillgänglig för våra barn och unga så att de vågar vända sig till oss med sina problem.

Hannah Frisell Jansson
ordförande, Moderatkvinnorna i Uppsala
UNT 15/9 2011

Läs mer om