Tvångsgiften ska kartläggas

Vi har fått indikationer på att svenska myndigheter varje månad möter ett antal fall av tvångs-, fullmakts- eller barnäktenskap. Därför ger regeringen Statistiska Centralbyrån i uppdrag att kartlägga förekomsten av detta. Det skriver Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni (FP)

Nyamko Sabuni (FP)

Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Uppsala2011-06-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kärleken är sällan enkel. Den kantas av utmaningar från förälskelse till spruckna förväntningar. Från drömmen att leva tillsammans ”tills döden skiljer er åt” till att inse att verkligheten ibland vill något annat. Trots alla de hjärtan som brister på vägen är det den starkaste kraften vi känner till.

Kärleken gör mer för vår trygghet än alla polissatsningar som politiker kan föreslå. Den bygger människor och vårt samhälle starkt.

En del i kärlekens styrka ligger i att den inte kan styras.

Men i Sverige är kärleken inte fri för alla. Mitt bland oss finns familjer som vägrar sina söner och döttrar den euforiska känsla andra kan uppleva. Äktenskap är för dem inte ett uttryck för kärlek, utan ett sätt att kontrollera en flickas sexualitet och slå vakt om familjens heder.

Ungdomsstyrelsen uppskattar att 8 500 unga vuxna i Sverige i dag är oroliga för att de själva inte ska få välja vilka de ska få gifta sig med. En tredjedel av de flickor som omhändertogs på grund av hot eller våld i hemmet under ett år hade utsatts för hedersrelaterat förtryck.

Vi har fått indikationer på att svenska myndigheter – vars kärnuppdrag inte handlar om att bekämpa hedersvåld – varje månad möter ett antal fall av tvångs-, fullmakts- eller barnäktenskap.Därför ger regeringen Statistiska Centralbyrån, SCB, i uppdrag att närmare kartlägga förekomsten av dessa typer av äktenskap.

Det är viktigt att det kommer till ytan i vilken omfattning som olika myndigheter och andra verksamheter har haft kontakter med personer som är eller har varit utsatta för giftermål mot den egna viljan.

Att gifta sig genom fullmakt strider mot det sätt vi i Sverige manifesterar kärlek och tillgivenhet.

Fullmaktsäktenskap sker genom att dottern som ska gifta sig inte finns närvarande vid vigseln i ett annat land, utan representeras av en släkting. Det ökar sannolikheten att dottern inte fått välja make själv. Att barn och unga utsätts för påtryckningar och hot för att gifta sig är oacceptabelt.

Regeringen har genomfört en bred palett av åtgärder för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja. Vi stärker det förebyggande arbetet genom utbildningar till relevant personal inom kommun, skolor och andra verksamheter. Vi har tagit initiativ till informationsprojekt som inneburit att 50 000 ungdomar har fått ta del av sina rättigheter och fått möta de vuxna myndighetspersoner som ska kunna hjälpa dem.

Regeringen har även tillsatt en utredning som ska göra en samlad översyn av relevant straffrättslig, civilrättslig och privaträttslig lagstiftning för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Steg för steg gör vi upp med den beröringsskräck som har rått i Sverige när det gäller hedersförtryck. De mänskliga rättigheterna utgår från individer, inte grupper. Varje person har rätt att själv bestämma över sin framtid och om äktenskap. Samhället får aldrig kompromissa med enskildas grundläggande fri- och rättigheter.

Nyamko Sabuni
jämställdhetsminister (FP)
UNT 9/6 2011

Läs mer om