Lördag 31 maj uppmärksammar vi Världshälsoorganisationens, WHO, tobaksfria dag. En viktig dag som påminner oss om ofrånkomliga frågor inte minst inför riksdagsvalet i höst.
Hur många ungdomar ska samhället svika? När ska människors hälsa värdesättas mer?
15 000 ungdomar börjar röka varje år i Sverige, 40 nya unga rökare per dag. Ungefär en tredjedel av alla ungdomar röker när de är i slutet av sin skoltid på gymnasiet (CAN 2013). Detta kan ske trots skolans insatser.
Så behöver det inte vara! Inom hälso- och sjukvården i Sverige behandlas 100 000 personer som insjuknar i rökrelaterade sjukdomar årligen. Följden av denna sjuklighet är 12 000 för tidiga dödsfall varje år.
I Uppsala län drabbas 470 personer varje år. Rökare förkortar sina liv med tio år i genomsnitt och har en ökat sjuklighet i många år dessförinnan (Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar. Socialstyrelsen 2014).
Det är inte bara rökaren själv som drabbas av ohälsa och begränsade möjligheter i livet utan även många anhöriga påverkas och får sina liv förändrade med ett annat fokus än man planerat med oro och en sänkt livskvalité.
Målet som hittills ett 40-tal organisationer stödjer och arbetar för är ett rökfritt Sverige genom projektet Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025. Detta skulle kunna ske genom en av riksdagen beslutad handlingsplan som bygger på de åtgärder som beskrivs i Världshälsoorganisationens Tobakskonvention och som visat sig vara effektiva. Många av dessa stödjande insatser har flera länder redan prövat med goda resultat.
Huvudfokus i konventionen är att skydda nuvarande och framtida generationer från de förödande hälsomässiga, sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av tobaksbruk.
Det gäller att begränsa tobaksbolagens möjlighet att locka till sig nya rökare genom att:
• kontinuerligt höja priset på tobaksvaror
• minska exponeringen på säljställen (tobaken förvaras osynligt i skåp eller lådor)
• göra cigarettpaketen enhetliga och neutrala med varningsbilder och varningstexter samt
• ta bort lockande smaktillsatser i tobaken som särskilt riktar sig till ungdomar
Det gäller också att:
• införa flera rökfria miljöer i hela samhället och
• erbjuda ett professionellt och tillgängligt stöd till den stora majoritet av rökare som vill sluta.
Tre av fyra av dem som röker vill sluta. Det gäller även ungdomar. Ingen förälder vill att deras barn ska börja röka. Alla skulle vinna på en skärpt tobakspolitik som underlättar ett rökfritt val. I första hand naturligtvis rökare såväl unga som vuxna dessutom alla de som drabbas av passiv rökning och som gör att tillgängligheten till offentliga lokaler begränsas för en stor grupp. Samhällsekonomin drabbas hårt av kostnader pga rökning bla genom ökad sjukfrånvaro och produktionsbortfall. Kostnaden beräknas till 30 miljarder per år i Sverige. Generella åtgärder som på olika sätt begränsar rökningen är därför nödvändiga. Det skulle på ett avgörande sätt göra det möjligt och underlätta för många rökare att genomföra det man högst av allt vill dvs att bli rökfri och för nya generationer ungdomar att helt avstå från att debutera i tobaksbruk.
Vi som arbetar inom skolan och inom hälso- och sjukvården ser ett klart och nödvändigt behov av mera kraftfulla åtgärder. Ett mer samlat och tydligt budskap från våra politiskt valda och att Tobakskonventionens åtgärder genomförs.
Ett rökfritt samhälle skulle stödja skolans arbete och frigöra resurser inom vården till andra angelägna vårduppgifter. Det tobakspreventiva arbetet skulle få betydligt bättre effekter om lagstiftning och andra åtgärder skärptes. Allt flera i befolkningen vill ha en ändring!
Margareta Pantzar, psykologer, socionomer och folkhälsovetare mot tobak
Eva Lindberg, professor, överläkare i lungmedicin, Akademiska sjukhuset
Christer Janson, professor, Lung- och allergisjukdomar, Akademiska sjukhuset
Astrid Mäkitalo, ordförande i Astma-och allergiföreningen i Uppsala län
Lars Nordström, ordförande i föreningen HjärtLung i Uppsala
Ingrid Talu, ordförande i Lärare mot tobak
Torbjörn Johansson, Läkare mot tobak
Eva Hedman, Tandvård mot tobak