Undervärderade vårdare

Vårdförbundet anser att våra fyra professioner är fel värderade och har så varit under en lång tid. Det skriver Monica Hedström Carlsson (bilden), Madeleine Grenå och Therese Blomkvist.

Monica Hedström Carlsson är en av artikelns författare.

Monica Hedström Carlsson är en av artikelns författare.

Foto: Hans Lundgren

Uppsala2014-03-31 16:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården är den politiska fråga som människor i Sverige tycker är viktigast, enligt en mätning från Novus. Det är hög tid att hälso- och sjukvården flyttas uppåt på den politiska agendan och blir en valfråga 2014.

I Vårdförbundet anser vi att våra folkvalda politikers ansvar är att avsätta resurser som möjliggör en budget där hälso- och sjukvårdsförvaltningarna ges rätt förutsättningar från början. Planeringen ska utgå från verksamheternas behov och baseras på den vård vi ska leverera.

Det är absolut nödvändigt att se över framtidens behov av kompetens för att kunna tillgodose och tillhandahålla en god och säker vård till medborgarna, oavsett i vilken organisation vårdgivaren befinner sig. Ansvariga måste planera och agera långsiktigt i denna mycket viktiga fråga.

Dagens budgetar utgår inte från verksamheternas behov i den utsträckning som är nödvändig för att kunna rekrytera och behålla Vårdförbundets medlemsgrupper. Kompetensförlusten blir förödande när erfarna sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor säger upp sig och flertalet vakanser förblir obesatta. Det kan inte enbart vara marknaden som ska styra våra medlemmars löner.

Vårdförbundet anser att våra fyra professioner är fel värderade och har så varit under en lång tid. Med den utbildning, ansvar, kompetens och erfarenhet som våra medlemmar har anser vi att värderingen av våra yrken inte återspeglas i den lönebildningen vi ser.

Alla Vårdförbundets medlemmar är en viktig del i vårdkedjan, vi är alla legitimerade yrkesutövare. Vi utgör tillsammans fyra yrkesgrupper som har stort ansvar och stor kunskap för att bedriva en god hälso- och sjukvård, men det måste ges resurser för att göra detta. Det måste finnas en realistisk budget som gör det möjligt. En början är att värdera Vårdförbundets medlemmar efter den kompetens vi besitter, enbart marknaden ska inte styra våra löner.

Det finns ingen motsättning i att ge en hög första lön till nyexaminerade och ha en bra löneutveckling. Båda delarna är nödvändiga för att rekrytera ny personal och samtidigt behålla erfarenheten hos de redan anställda.

Vårdförbundet efterlyser en tydlig politik som lyfter och tar tag i dessa viktiga frågor! Det parti som kan ge en trovärdig bild av framtidens hälso- och sjukvård har 112 000 medlemmar i Vårdförbundet att vinna.

Monica Hedström Carlsson, Ordförande

Madeleine Grenå, Vice ordförande

Therese Blomkvist, Vice ordförande

- Vårdförbundet, avdelning Uppsala

Läs mer om