Vi måste göra mer för att göra det lättare för små företag att delta i offentliga upphandlingar, skriver Mohamad Hassan (FP) och Lina Nordquist (FP).
Småföretagen är Sveriges framtid. Det är små mödravårdscentraler, äldreboenden och teknikföretag som kommer att skapa framtidens jobb och säkerställa att Sverige klarar globaliseringens utmaningar. Att stärka småföretagens ställning i det svenska näringslivet är därför en viktig fråga för oss liberaler, och reformering av offentliga upphandlingar ett av de områden där politiken kan göra avsevärt mer.
Trots att marknaden för offentlig upphandling i dag omsätter runt 600 miljarder kronor i Sverige, är småföretagen nästintill uteslutna från den. Svenska regelverk missgynnar och försvårar helt enkelt för småföretagen. Det är ett allvarligt problem.
I ett Sverige där småföretagen är den stora tillväxts- och innovationsmotorn har vi inte råd att låta dem stå utanför. Väl fungerande offentlig upphandling är ett konkret verktyg för oss politiker att skapa förutsättningar för fler jobb och fler företag.
Frågor kring offentlig upphandling är ofta mycket komplexa. Dagens regelverk lägger stort fokus på att motverka korruption och orättvisa upphandlingar. Detta är bra. Tyvärr är systemet blivit överbyråkratiskt och oerhört komplicerat. Det drabbar i första hand småföretag och entreprenörer som inte har den juridiska kompetensen eller de ekonomiska musklerna att ta in extern hjälp. I dag lägger företag och myndigheter ut 3,7 miljarder kronor varje år på arbete och utgifter i samband med offentliga upphandlingar. Stora summor skattepengar som skulle kunna gå till välfärdens kärna läggs med andra ord på byråkrati och krångel. För en småföretagare är vägen från en annonsering om en upphandling fram till ett vinnande anbud ofta är så dyr att man helt avstår från att delta. Det hotar den fria konkurrensen på marknaden, men också teknisk och medicinsk utveckling och framtidens jobb.
För oss i Folkpartiet är små företag oumbärliga för samhället. Vi har i vårt förslag till nytt partiprogram en tydlig markering om att offentlig upphandling ska ske på ett sätt som ger skattebetalarna låga kostnader, säkrar likabehandlingen och stimulerar konkurrensen. Detta går även i hand med det som regeringens utredare Anders Wijkman föreslår i sin utredning Goda affärer.
Ett av förslagen i Wijkmans utredning borde genomföras så snart det bara går: utredningen föreslår en höjning av gränsen för så kallad direktupphandling, det vill säga sådan upphandling som inte behöver prövas enligt lagen om offentlig upphandling, från dagens 284 000 kronor till 600 000 kronor. Det skulle vara ett viktigt steg för att öppna marknaden för mindre företag. Dessutom skulle upphandlingsenheter runtom i landet få möjligheten att fokusera mer på stora, komplicerade upphandlingar. En höjning av gränsen skulle ge bättre användning av våra gemensamma resurser och minska andelen dyra, tidskrävande överklaganden. På längre sikt borde Sverige höja gränsen till EU:s tröskelvärden.
Vi kan och måste göra mer från kommuner och landsting för att göra det lättare för små företag att delta i våra offentliga upphandlingar. Det förutsätter dock att regering och riksdag visar viljan att gå från ord till handling i att stödja småföretagen. En politisk långbänk från regeringens sida om behovet av reformering av de offentliga upphandlingarna vore utomordentligt beklagligt. Nu väntar vi bara på att regeringen sätter i gång.
Mohamad Hassan kommunalråd (FP)
Lina Nordquist landstingsråd (FP)
UNT 1/12 2013