Att ladda ner musik är krångligt. Det är svårt att få tag på rätt låt av rätt kvalitet. Trots detta så gör alla jag känner detta. Varför? Jo, att ladda ner är trots allt mycket enklare och smidigare än att köpa till exempel cd-skivor.
Att upphovsmän ska ha ersättning för sina verk tycker nog de flesta är rimligt. Frågan är hur mycket.
För tio år sedan köpte de som i dag laddar ner eller strömmar musik cd-skivor. Det var ett medium med bra ljudkvalitet som var lätt att distribuera. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Mp3-spelare kan lagra hur mycket musik som helst och är lätta att bära med sig. Musik konsumeras också på ett annat sätt än tidigare. Förr köpte man hela skivor, nu lyssnar man på enskilda låtar. En köpt cd-skiva är dessutom värdelös för den som vill föra över låtarna till sin mp3-spelare, eftersom skivorna ofta innehåller spärrar mot detta. Och vem vill gå runt med cd-skivor?
För att komma tillrätta med fildelningsproblemet måste branscherna anpassa sig efter marknaden. Att producera och distribuera till exempel musik kräver i dag inte mycket mer än en dator. Det är ohållbart att försöka klamra sig fast vid uråldriga affärsmodeller med hjälp av olika lagförslag, som alla är integritetskränkande. Att låta polisen lägga resurser på ett problem som branscherna kunde löst själva är i mina ögon absurt. Nya digitala tjänster som är realistiskt prissatta och som erbjuder det marknaden efterfrågar skulle konkurrera ut fildelningen direkt.
När Spotify lanserades i Sverige fick vi äntligen ett vettigt alternativ till nedladdning av musik. Det är snabbt och enkelt och man slipper leta runt på skumma hemsidor. Tack vare denna tjänst har jag och många med mig inte laddat ner en enda låt. Trots att Spotify tar betalt för sina tjänster.
Musikbranschen har alltså börjat hitta fram till nutiden. Men filmbranschen är fortfarande kvar i dåtiden. När ska det komma en vettig tjänst som låter mig se det jag vill, när jag vill? Den dagen kommer ingen krångla med torrentfiler längre. Tänk vad mycket enklare än att lagstifta, jaga och åtala?
Ruben Svartholm
UNT 14/3 2012