Uppsala blir attraktivare som fristad

I Uppsala anser vi att mottagande av fristadsförfattare berikar och vitaliserar vår kommuns kulturliv. Därför bidrar också fristadsförfattarna till att öka Uppsalas attraktivitet, skriver Lena Adelsohn Liljeroth och Fredrik Ahlstedt, båda moderater.

Lena Adelsohn Liljeroth skriver tillsammans med Fredrik Ahlstedt.

Lena Adelsohn Liljeroth skriver tillsammans med Fredrik Ahlstedt.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-03-28 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en av åtta fristäder i Sverige. Efter den senaste veckans debatt om en kommuns (o)vilja att ta emot fristadsförfattare, verkar fler kommuner nu se fördelarna med fristadssystemet. Det kan ge positiva effekter för kulturen runt om i landet på samma sätt som det varit gynnsamt för kulturen i Uppsala.

Fristadssystemet erbjuder under två år skydd för författare som trakasseras och hotas av fängelse, tortyr eller dödsstraff. Fristadskommunerna gör därmed en insats för att stödja det fria ordet men också för att bidra till den egna stadens kulturella utveckling och attraktivitet.

I Uppsala har systemet varit en tillgång för Uppsalas kulturliv genom att Uppsalaborna fått ökade möjligheter att stifta bekantskap med fler litterära traditioner, språk och kulturer.

Regeringen har varit tydlig och aktiv för att få fler kommuner att bli fristäder. Sedan 2011 har Statens kulturråd ett uppdrag från regeringen att verka för att få fler svenska kommuner att bli fristäder. Detta uppdrag har sedan dess förnyats varje år.

Kulturrådet kan ge bidrag för projekt som ökar konstnärens möjlighet att ta del av och delta i den konstnärliga och kulturella offentligheten. Det kan handla om allt ifrån att medverka på seminarier och på debatter, att översätta konstnärens verk eller för verksamhet som stöder konstnärens skapande.

I Uppsala anser vi att mottagande av fristadsförfattare berikar och vitaliserar vår kommuns kulturliv. Därför bidrar också fristadsförfattarna till att öka Uppsalas attraktivitet. Uppsala kommun planerar att fortsätta ta emot och välkomna förföljda författare och skribenter.

Det finns i dag omkring 40 fristäder globalt inom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). Av dessa finns åtta etablerade fristäder i Sverige. Kommunerna har själva beslutat att de vill engagera sig som fristäder. Vi vill fortsätta värna det kommunala självstyret i dessa delar. Samtidigt tror och hoppas vi att fler svenska kommuner ser fördelarna med att ansluta sig till detta viktiga samarbete. Så att det fria ordet och konsten kan finna vägar ut ur fångenskap, över gränser och fram till de slutna samhällen som behöver det som mest. Vi beklagar, oaktat partifärg, de som inte ser möjligheterna med att bli fristäder och därmed bidra till att stärka yttrandefriheten och kommunens kulturliv.

Moderaternas kulturpolitik bygger på övertygelsen att vårt land och vår kultur ska vara öppen mot omvärlden. Vi stödjer demokrati, yttrandefrihet och konstnärlig frihet över gränserna. Uppsala beslutade om att bli fristadskommun 2008.

Uppsala har tagit emot tre författare och vi ser tydliga bevis för att kulturlivet berikats och medvetenheten om yttrandefrihet och demokrati ökat.

Vi uppmanar fler kommuner att bli fristad för författare eller skribenter som inte kan leva och verka i frihet på sin hemort.

Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister

Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande Uppsala

Läs mer om