Uppsala har alla förutsättningar att bli en framstående näringslivsstad. Vi har Sveriges äldsta universitet, vi har Akademiska sjukhuset med forskning i världsklass och vi har närheten till både Stockholm och Arlanda. Det tas redan många positiva initiativ för att utveckla näringslivet i kommunen, till exempel satsningen på informations- och kommunikationsteknikföretagen och sammanslagningen av såväl Handelskammarens som Företagarnas respektive Uppsala- och Stockholmsavdelningar.
Samtidigt är det tydligt att näringslivet i Uppsala står inför stora utmaningar. Många studenter lämnar Uppsala direkt efter avslutade studier. Kommunen lyckas inte i tillräckligt hög grad attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft. Det smala utbudet av spetskompetens bidrar till att Uppsalabaserade företag tvingas etablera kontor i Stockholm.
I Svenskt Näringslivs senaste mätning över företagsklimatet i Sveriges kommuner rasar Uppsala hela 45 placeringar, från 90:e till 135:e plats. Uppsala hamnar långt efter närliggande kommuner som Knivsta, Håbo, Enköping och Upplands-Bro.
I mätningen finns också ett oroande glapp mellan politikernas och näringslivets syn på företagsklimatet i Uppsala.
Näringslivets betyg på företagsklimatet är 3,26 på en femgradig skala, där tre är ”godtagbart”. Politikernas betyg är i genomsnitt 4,13, alltså mer än ”bra”.
Carolina Brånby är ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv och kommenterar rankingen så här: ”Det är företagarna som bäst beskriver sin verklighet. Därför är dialog och samråd med företagen grunden för ett bra företagsklimat.”
Som företagare kan jag inte annat än att hålla med. För att skapa förändringar som leder till ett bättre företagsklimat i Uppsala måste vi företagare och politikerna närma oss varandra. Vi behöver tillsammans diskutera hur vi kan ta vara på de kompetenser som finns och skapa nya kvalificerade arbetstillfällen. Om vi tillsammans hjälps åt att lyfta olika branscher kommer vi med tiden att sätta Uppsala på kartan som en attraktiv stad att leva, arbeta och driva företag i.
För att främja mediebranschen i Uppsala arrangerar vi måndagen 3 mars Mediedagen på Uppsala Konsert och Kongress. Valåret 2014 är det dessutom vår förhoppning att den lokala valrörelsen ska handla om näringslivsstaden Uppsala.
Vi behöver fler lokalpolitiker som brinner för näringslivsfrågor.
Genom ett tätare samarbete mellan politik och näringsliv kan vi tillsammans göra universitetsstaden Uppsala också till näringslivsstaden Uppsala.
Magnus Hasselteg, grundare och vd Marknadsmedia-gruppen
Arash Gilan, vd mediebyrån Mediaview