Utbilda fler plåtslagare

Fler plåtslagare minskar ungdomsarbetslösheten, skriver Thomas Dahlberg.

Foto:

Uppsala2014-12-04 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska byggbranschen skriker efter plåtslagare. Därför behövs det fler utbildningar i plåtslageri och bättre information om framtidsyrket i landets grundskolor. Regeringen har här chansen att med enkla medel både bidra till sänkt ungdomsarbetslöshet och få bättre fart på byggandet och därmed på Sveriges ekonomi.

De närmaste åren kommer många plåtslagare att gå i pension samtidigt som gymnasieutbildningar läggs ned.

Plåtslagaryrket finns på plats fem på Arbetsförmedlingens lista över svenska bristyrken 2014, med ett behov av minst 1 500 nya plåtslagare de närmaste åren. Behovet blir svårt att fylla då dagens branschutbildningar inte levererar mer än cirka 300 nya plåtslagare om året.

I en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Entreprenörföretagen framgår att tre av fyra plåtslagerier upplever en brist på utbildade plåtslagare.

Störst är plåtslagarbristen i Stockholm, men även Skåne, norra Sverige, Uppsala och Gotland har stor brist på plåtslagare.

Bristen på plåtslagare är både ett kommunikationsproblem och ett resursproblem. Trots att plåtslagare alltså är ett garanterat framtidsyrke har många gymnasieskolor svårt att fylla de platser de har och flera skolor signalerar om att lägga ned utbildningar i plåtslageri.

Att så få söker sig till utbildningen tror vi hänger ihop med att dagens skolungdomar inte vad plåtslagare gör – eller att det finns gott om jobb i branschen. Studie- och yrkesvägledare behöver därför ökad kunskap för att kunna förmedla denna vidare till dem som ska välja gymnasium.

Gymnasieskolorna måste ta sitt ansvar och i stället för att lägga ned utbildningarna se till att informera om de goda framtidsutsikterna för plåtslagare.

I Stockholm ser vi dessutom att det finns behov av minst en gymnasieskola till med plåtslageriutbildning på södra sidan av huvudstaden, för att kunna möta efterfrågan.

Det handlar förstås om att staten behöver skjuta till resurser till gymnasieskolan för att finansiera utbildningsplatserna, men även om att branschen måste bidra med fler lärlingsplatser. Bland Entreprenörföretagens medlemmar ser vi en stor vilja att bidra med utrustning och platser, men det räcker inte. Sveriges politiker måste också ta sitt ansvar.

Om regeringen kunde avsätta en knapp procent av de miljarder kronor som i budgeten satsas för att motverka ungdomsarbetslösheten till gymnasieplatser för plåtslagare skulle det göra en enorm skillnad när det gäller arbetslöshetsstatistiken för ungdomar.

"Är du ung ska du jobba eller plugga och aldrig någonsin börja ditt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös", har Stefan Löfven sagt. Plåtslageri är en framtidsbransch och här finns det jobb, så nu hoppas vi på att regeringen vågar ta de beslut som krävs för att minska ungdomsarbetslösheten.

Thomas Dahlberg, vd Entreprenörföretagen

Läs mer om