Läkarbristen har länge varit ett omdiskuterat ämne, och trots tidigare meningsskiljaktigheter: nu är den definitivt ett faktum. Därför är det inte förvånande att regeringen vill ha fler svenska läkare.
Samtidigt är det inte läkarstudenter vi lider brist på ? det är legitimerade läkare och specialister. Vi välkomnar en satsning på fler läkare, men ett ökat intag på läkarutbildningen måste ske över lång tid och kräver en motsvarande utökning av utbildningsplatser på AT- och ST-nivå.
I dagsläget är mer än hälften av de som erhåller svensk legitimation utlandsutbildade. Att åtgärda bristen på specialister och legitimerade läkare genom en satsning på grundutbildningen är en felsatsning.
Ett enkelt räkneexempel: från termin ett på läkarutbildningen till specialistexamen tar det minst tolv år: 5,5 år grundutbildning, 1,5 år allmäntjänstgöring (AT) samt 5 år specialisttjänstgöring (ST). Detta är dock en mycket optimistisk beräkning, och i verkligheten är snittiden från termin ett till färdig specialist närmare 18 år. Satsningen som nu görs får alltså inte effekter på antalet specialistläkare förrän om tidigast tolv år, och mer sannolikt om 18 år (!). Samtidigt går hundratals läkare och väntar på att få kliva på AT och ST. För dem är det endast sju respektive fem år (lågt räknat) kvar till dess de kan bidra till att stävja läkarbristen. Hur länge ska Sveriges befolkning behöva vänta på fler specialistläkare - fem år eller tre gånger så länge?
Ur ett längre perspektiv är det dock nödvändigt att även bygga ut läkarutbildningen. Det är vår bestämda åsikt att när så sker, bör det ske över längre tid och med bibehållen kvalitet. En allt för snabb tillväxt sker till priset av kvalitetsmässig inflation, och vi får en läkarutbildning vi inte längre kan vara stolta över.
I årets utvärdering från Medicine Studerandes Förbund (MSF) av den kliniska läkarutbildningen i Sverige ser vi de tidiga effekterna av den redan igångsatta, mycket snabba utbyggnaden av läkarutbildningen. På bara några år har antalet utbildningsplatser ökat med över 25 procent och de flesta kvalitetsmått störtdyker. Studenterna trycks ihop på allt färre utbildningsplatser, antalet lärare blir färre och de redan överbelastade universitetsklinikerna knakar under trycket av de inströmmande studenterna.
Läkarutbildningen är inte och bör aldrig bli en helt igenom teoretisk utbildning, och därför är den praktiska, lärlingsbetonade träningen så viktig. Samtidigt är det denna del av utbildningen som tar mest stryk när utbyggnaden tvingas fram i snabb takt.
Vill vi i Sverige utbilda fler läkare bör vi göra det först när vi är säkra på att vi kan göra så utan att kvaliteten blir lidande. Vi föreslår tre konkreta åtgärder som skulle säkerställa kvalitet i utbildningen under förutsättning att utbyggnaden sker över längre tid:
- Större satsningar på modern pedagogik. Vi ligger efter ledande länder i Europa när det gäller pedagogik och de medicinska fakulteterna behöver en spark i baken för att modernisera och överge ålderdomlig katederundervisning som enda pedagogiska instrument.
- Kompetensutveckling och erkännande av lärare på läkarprogrammet. Att vara klinisk lärare är inget som belönas och är ofta ett karriärmässigt snedsteg. De som utbildar framtidens läkare måste få det erkännande de förtjänar, och motsvarande lönepåslag.
- Privata vårdgivare får utbildningsuppdrag. Vi har inget emot privata vårdgivare, men landstingen missar att skriva in utbildningsuppdrag i dessas avtal. Att inte använda privata vårdgivare som utbildningsresurs är ett onödigt slöseri.
Vi välkomnar fler duktiga kolleger till ett oerhört givande yrke. Men vi accepterar inte att det utbildas fler läkare till priset av att läkarkompetensen i vården sjunker, att examinerade läkare får sin vidareutbildning fördröjd, och att den svenska befolkningen får fortsätta att vänta på specialistläkarvård. Det är ett oförsvarligt slöseri med samhällets resurser.
Anders Lundberg
läkarstudent, förbundsordförande MSF
Madeleine Liljegren
läkarstudent, vice ordförandeg MSF
Lena Ekelius
ST-läkare, ordförande Sveriges Yngre Läkares Förening
David Svaninger
AT-läkare SÄS Borås, ordförande Svenska Läkaresällskapets Kandidatförening
UNT 22/9 2011