I vårbudgeten målas den svenska ekonomin upp i ljusa färger, sysselsättningen bedöms öka och arbetslösheten minska. Men det finns fortfarande efterdyningar till den globala, ekonomiska krisen som dämpade utvecklingen på arbetsmarknaden. Och dessa måste vi snabbt komma till rätta med.
Exempelvis måste långtidsarbetslösheten pressas ned och åtgärder vidtas för att utrikes födda ska få jobb. Många måste också rustas för de jobb som växer fram. Företag talar om svårigheten att kunna rekrytera personal med tillräcklig kompetens.
Oaktat situationen och sett över tid förändras successivt arbetsmarknaden och arbetslivet. Och det går allt snabbare. Åtskilliga jobb försvinner och många nya tillkommer varje år. Jobbens livslängd blir kortare orsakat av internationell konkurrens, ny teknik och nya produktionsmetoder.
Förmågan till omställning hos individer och företag blir avgörande för att behålla och skapa fler jobb.
Eftersom arbetsmarknaden förändras snabbare än arbetskraftens kunskaper utvecklas, måste vi ordna bättre möjligheter att lära nytt och mer under hela arbetslivet.
Utbildning och kompetensutveckling för vuxna blir allt viktigare både för den enskilde – att kunna behålla eller få ett arbete, och för företagen – att driva och utveckla verksamheten och stärka konkurrensförmågan. Att säkerställa och utveckla praktiska och kostnadseffektiva möjligheter för vuxnas utbildning och kompetensutveckling eller omställningsutbildning är därmed av stor betydelse för utveckling och tillväxt i Uppsala och i regionen. Det är en strategisk fråga. Med utbildning för vuxna menar vi inte bara kommunal vuxenutbildning utan även annan utbildning som stärker kunskaper och kompetens, till exempel kvalificerad yrkesutbildning/yrkeshögskoleutbildning, arbetsmarknadsutbildning, universitetskurser och folkbildningen.
Kommunen bör underlätta förutsättningarna att inventera och tillgodose de utbildnings- och kompetensbehov som efterfrågas av individer och av arbetsgivare. Och möjligheterna till omskolning och omställningsutbildning bör också understödjas.
Det här ställer krav på en bättre utvecklad utbildningsinfrastruktur än vad vi har i dag, som kan bistå med att mäkla mellan olika behov av utbildning och kompetensutveckling samt utbud av sådana insatser.
Lärcentra, som ingår i denna struktur, kan växla upp sitt åtagande och ges en samordnande roll (Kompetensutvecklingscentral). Men detta kräver samarbete och samverkan mellan olika förvaltningsområden i kommunen, såsom utbildning, näringslivsutveckling och arbetsmarknad (arbetskraftsförsörjning). Samverkan ska också ske med näringslivet, branschorgan, utbildningsanordnare och med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kompetensforum i regionen, som också omfattar branschsamarbete, är en viktig samverkanspartner. Möjligheten att ”poola” kunskaper, erfarenheter och ekonomiska resurser ska tillvaratas.
Det kan inledningsvis vara av intresse att gå in på till exempel service- och tjänstesektorns behov och delar av life science. Konkret kan det handla om utbildningsinsatser som till exempel kan leda till att det utvecklas bättre produktionsprocesser och effektivare logistikhantering. En utvecklad utbildningsinfrastruktur kommer även att tjäna som motor för utveckling och tillväxt.
Det ökande behovet av lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar för vuxna (yrkesvux) kan ordnas såväl inom Komvux som av andra utbildningsanordnare. Det är viktigt att efterfrågan på yrkeshögskoleutbildningar kan tilltillgodoses på ett smidigt sätt. Och det är rationellt att ordna dessa utbildningar i samverkan med andra kommuner inom regionen.
Entreprenöriellt lärande och entreprenörskap ska genomsyra all utbildning, även vuxenutbildningen. Syftet är att stimulera kreativitet, skaparlust och drivförmåga som stärker företagsamheten. Att vara företagsam är betydelsefullt oavsett om man vill starta eller arbeta i företag eller i offentlig sektor.
Det är på lokal nivå som förutsättningarna för global hållbar tillväxt skapas. Genom att strategiskt koppla utbildning för vuxna och andra utbildningsinsatser till näringslivsutveckling och arbetskraftsförsörjning, förbättras möjligheterna för utveckling och tillväxt för Uppsala och regionen på lång sikt.
Kenny Jonsson
ledamot (C) i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
Stefan Hanna
kommunalråd (C)
Anne Lennartsson
kretsordf.(C), ersättare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
UNT 5/5 2011