Tillsammans med fyra andra studenter från Princetonuniversitetet praktiserar jag denna sommar i riksdagen. Praktiken finansieras av Princetons ”International Internship Program (IIP)”. Tack vare programmet genomför i skrivande stund fler än 200 Princetonstudenter praktik i 60 olika länder. Princeton ser utlandspraktik som en viktig del i deras utbildning vad gäller både elevernas akademiska samt personliga utveckling.
Sådana erfarenheter torde bara bli viktigare i takt med att världen blir alltmer globaliserad. Svenska lärosäten borde ta efter och spela en aktivare roll i att fostra framtida globala ledare. Utlandspraktik ger studenterna tillfälle att lämna sina komfortzoner, uppleva olika kulturer och möta människor från kanske helt andra bakgrunder.
I mina samtal med studenter här i Sverige har jag förvånats över att det generellt sett läggs så litet fokus på internationell erfarenhet i det svenska utbildningssystemet. Även om intresset på senare år tycks ha ökat – till exempel Uppsala universitets Erasmusprogram som kopplar ihop studenter och praktikplatser i andra europeiska länder – borde fler svenska lärosäten uppmuntra deras studenter att praktisera även utanför Europa.
Internationella praktikprogram på högskolor och universitet är en bra investering för alla inblandade parter. Fördelarna med internationell erfarenhet för studenter har påvisats i olika studier, till exempel att det avsevärt förbättrar studenternas öppenhet, flexibilitet och interkulturella kompetens, som alla är viktiga för både personlig och yrkesmässig framgång. Arbetsgivare erbjuds ambitiösa studenter som väljs ut i en antagningsprocess, och lärosätena investerar i framtida globala ledare, något som lär stärkta attraktiviteten av att studera vid dessa lärosäten.
Även om vissa, på ogrundade antaganden, menar att de internationella studenterna skulle ta praktikplatser från inhemska studenter, är det rimligt att anta att nätverk av internationella praktikprogram vid universitet över hela världen skulle borga för ömsesidigt utbyte av praktikanter. Sverige som land kan också dra nytta av ett ökat intresse från den internationella akademin.
Jag får ofta frågan om varför jag valde att komma till Sverige av alla ställen. Många svenskar tycks inte inse hur fascinerande deras land är:
Sverige har lyckats att kombinera en generös välfärdsstat med en konkurrensutsatt fri marknad, har relativt hög social rörlighet och bra ekonomisk motståndskraft samt återhämtningsförmåga. Sverige är hem åt flera globalt välkända varumärken som Skype, Spotify, IKEA och H & M. Här finns också ett politiskt system präglat av kompromissvilja och transparens. Varför skulle inte amerikaner vars land lider av ekonomisk polarisering och stundtals dysfunktionell politik se till den dynamiska och jämlika svenska modellen för möjliga lösningar på deras politiska och sociala utmaningar?
Att få förstahandserfarenhet är ofta mer givande än att lära från endast läroböcker eller föreläsare. Jag har lärt mig så mycket från min praktik i Sverige. Och jag tvivlar inte på att svenska studenter kan dra nytta av att praktisera i andra delar av världen. Här kan de svenska högskolorna och universiteten spela en viktig roll. Därför bör lärosätena ha internationella praktikprogram på sina institutioner som en integrerad del av utbildningen.
Euna Noh
Princeton University
UNT 16/8 2013