Vad har regeringen emot studenter?

Regeringen Reinfeldt gynnar de privilegierade medan svagare grupper får stå tillbaka. Nu gäller det studenterna, skriver Joel Näsvall, Peter Byström och Anton Åvall.

Uppsala2014-02-26 12:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan presenterade regeringen Reinfeldt ett förslag som ytterligare kommer slå mot landets studenter och mot den högre utbildningen. Det som föreslås är en sänkning av bidragsdelen av studiemedlet med 300 kr i månaden, medan lånedelen höjs med 1300 kr i månaden. Något som kommer att öka på skuldbördan för en redan skuldsatt grupp.

Det vi ser är samma mönster av politik som varit genomgående de senaste åtta åren. De mer priviligierade gynnas medan svagare grupper får stå tillbaka. Den här gången är det studenterna som ska vara med och finansiera ytterligare ett jobbskatteavdrag. Samtidigt som regeringen är beredd att spendera stora summor på skattesänkningar, så försämrar de villkoren för landets studenter när budgeten inte går ihop.

I en tid när ökad kompetens blir viktigare och viktigare för Sveriges konkurrenskraft så har regeringen lagt flera förslag som minskar möjligheterna till högre studier. Förut har regeringen minskat anslagen till högskolorna vilket spås leda till 15 000 minskade platser fram till år 2015, och nu ska det alltså skäras ned på studiebidragen.

Högre studier är en heltidssysselsättning och flertalet studenter har varken tid eller möjlighet till extrajobb vid sidan om studierna. Samtidigt är det inte heller alla förunnat att få ekonomiskt stöd hemifrån. När valet att läsa vidare vid högskola och universitet i allt högre utsträckning handlar om huruvida man är beredd att skuldsätta sig än mer för flera år framöver, är det nära till hands att tro att högre studier väljs bort helt och hållet för dem som inte har möjlighet att få extraarbete eller stöd hemifrån.

Social snedrekrytering och minskat sökande till högre utbildning riskerar att bli följden när man försämrar studenternas villkor, något som inte är rätt väg att välja för framtiden! Vi måste fråga oss vad Sverige ska konkurrera med i framtiden; välutbildad arbetskraft eller låga löner?

Där regeringen väljer att skära ned på högre utbildning, så vill vi unga socialdemokrater i Uppsala i stället se satsningar. Det är viktigt både för att stävja den sociala snedrekryteringen och för att säkra Sveriges framtida konkurrenskraft.


Joel Näsvall

ordförande SSU Uppland

Peter Byström

ordförande Laboremus, S-studenter Uppsala

Anton Åvall

 valledare Laboremus, S-studenter Uppsala

Läs mer om