Men som ordförande för Tunabergskolonin blev jag både bestört och besviken när jag läste artikeln. Jag vill här delge mina tankar kring verksamheten på kolonin.
Artikeln speglar, tack och lov, tankar om vad som är vackert och fult utan att precisera vad detta står för. Det är ju i allra högsta grad subjektivt; det som är vackert för en är ju inte alltid vackert för en annan.
Låt mig inledningsvis ge en kort beskrivning över Tunakolonin. Den som är intresserad av historien kring Tuna kan med stor behållning köpa boken om Tunakolonin 66 år. Detta är en intressant läsning om ett stort stycke historia över ett av de välskötta koloniområdena i Uppsala.
Tunabergskolonin är en ekonomisk förening. Styrelsen har ett stort ansvar att förvalta och sköta området, som vi arrenderar av Uppsala kommun. Vi har också ett stort ansvar att förvalta området för medlemmarnas bästa, inte minst ur ekonomisk synvinkel.
Föreningen omfattar i dag 304 lotter med tillhörande kolonistuga. När Bärbyleden byggdes försvann cirka 50-talet kolonilotter. Det finns ett regelverk med stadgar och arrendekontrakt med Uppsala kommun som reglerar livet på kolonin. Vi har omfattande verksamhet med olika aktiviteter för föreningens medlemmar men även för allmänheten. Vår strävan är att vi skall upplevas som en öppen trädgård och att allmänheten är välkommen att besöka vår förening.
Därför hoppas jag på att vi kan få konstruktiva förslag på hur vi kan förbättra tillgängligheten och öppenheten inom föreningen så att Uppsalabor kan känna sig välkomna till kolonin.
Jag vill sammanfatta mina tankar efter det att jag läst Bo Gustavssons artikel.
Inte kan det väl vara så att Bo Gustavsson har sanningen om vad om är vackert eller fult? Om det är så, vore det mycket intressant att läsa dina tankar om hur vi skall konkret förändra vår miljö inom området för att uppnå en större öppenhet och hur vi skall åstadkomma ett vackrare område.
Jag får en känsla av att Bo Gustavsson glömmer att det faktiskt bor 304 kolonister i Tunabergskolonin, och att alla har sina tankar om vad som är vackert och välkomnande. Alla har inte den konstnärliga förmågan att skapa den estetiska miljö Bo Gustavsson efterlyser. En del är nöjda med att få odla. Vi medlemmar diskuterar ofta hur vårt område skall utformas, för att alla ska känna en harmoni och lyckokänsla över att vistas inom vårt område. Det kan gälla både i stort och smått. Vi har försökt fått till ett arrendekontrakt som klart reglerar hur stora våra byggnader får vara, att det skall vara ordning och reda på tomterna, att det inte får vara något upplag på tomterna etc.
Men låt mig fortsätta med några egna reflektioner på din debattartikel.
Jag är mycket stolt över vårt fina koloniområde. Jag är glad över den mångfald som finns. Jag tycker det skapar mycket inspiration och lust när jag går runt på området för att få idéer och uppslag. Det finns inte två tomter eller hus som är lika på något sätt. Detta tycker jag skapar harmoni och glädje.
På grund av många orsaker måste vi acceptera att alla inte alltid orkar eller kan sköta sitt hus eller trädgård på ett tillfredsställande sätt. Med så många medlemmar tycker jag det är ganska självklart att det finns en och annan som inte riktigt håller måttet när det gäller ordning och reda.
Men jag kan lova att styrelsen har en bra överblick över området, och tar många kontakter med medlemmar som styrelsen inte anser sköter sitt uppdrag på ett tillfredsställande sätt.
Gustavsson hänvisar till Gunnar Leche som var en stor samhällsbyggare i Uppsala.
Jag utgår ifrån att Bo Gustavsson vet att det var just Gunnar Leche som planerade Tunabergskolonin i början av 1940-talet. Jag kan även här garantera dig att styrelsen känner stort ansvar och att vi förvaltar det kulturarvet på ett så bra sätt som möjligt.
Jag håller med i många delar, att om man får önska, så skulle jag se mycket mer av idéer och tankar att våga förändra i större utsträckning än det som görs. Men jag ser livet på kolonin som en frukt av samhället i stort.
Vår tid förändras snabbt och kolonirörelsen är inte densamma i dag som när seklet var ungt. Men jag är lika övertygad om att Tunakolonin (jag håller mig till den eftersom det var den som artikeln relaterade till) är en skön oas för många
Det känns kränkande att Bo Gustavsson "sågar" vår verksamhet på ett alltför grovt generaliserande sätt. Många lägger ner sin själ i att förverkliga sina trädgårdar och att på sitt eget sätt underhålla sina kolonistugor.
Jag hoppas att fler Uppsalabor skall upptäcka vilken oas vi har i Uppsala. Att strosa runt inom området, njuta av alla fina trädgårdar, om än inte så konstnärligt utformade som Wij trädgårdar. Jag är övertygad om att alla som bor inom området känner ett lugn och en harmoni, en lisa för själen.
Så Bo Gustafsson, välkommen ut ur garderoben och upplev verkligheten. Kom gärna med konkreta förslag och idéer på lösningar och aktiviteter som gagnar den estetik som du saknar.
Anders Söderberg
ordförande i Tunabergs kolonistyrelse
UNT 11/8 2008
ordförande i Tunabergs kolonistyrelse
UNT 11/8 2008