Moderaterna arbetar för att stärka Sveriges försvar. Vi står mitt i en omfattande försvarsreform, och alliansen har nu två år i rad höjt försvarsanslaget. Vi fortsätter att ta ansvar och säkerställer att Sverige i framtiden har en stark försvarsförmåga.
Byggandet av försvarsförmåga innehåller många delar, men en betydande del handlar om att försvaret får möjlighet att öva mer.
Regeringen har därför uppdragit åt Försvarsmakten att genomföra inledande mobiliseringsövningar och en större övning med förband från samtliga stridskrafter.
Genom detta stärker vi ytterligare den nationella försvarsförmågan. Vi bygger också försvarsförmåga genom att öva tillsammans med andra. Sverige och Finland tar nu ytterligare steg i det fredstida samarbetet på försvarsområdet. Vi vill utöka samarbetet kring utbildning och övningar, förenkla utbytet och i vissa fall samordna användandet av våra militära resurser. Till exempel finns samarbetsmöjligheter på det marina området, där vi med gemensamma övningar kan dra stor nytta av varandra.
Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs. Sammanlagt ska Försvarsmakten anställa 16 000, företrädelsevis unga, personer på heltid eller som tidvis tjänstgörande soldater.
Huvuddelen av soldater och sjömän kommer att vara tidvis anställda och kombinera civila karriärer med att öva eller genomföra insatser i Försvarsmakten.
Reformen av personalförsörjningen berör hela samhället. Vi måste till exempel alla hjälpas åt att sprida kunskapen till civila arbetsgivare om fördelarna med att anställa personer som samtidigt är tidvis tjänstgörande i Försvarsmakten och med kunskaper och erfarenheter från försvaret. Det är ett viktigt steg för att fortsätta knyta samman det militära försvaret med övriga samhället.
En annan del i att bygga upp vår försvarsförmåga är att försvaret har bra materiel. Sedan 2006 har regeringen beslutat om uppgradering av befintlig materiel och tillförsel av ny materiel till försvaret, bland annat nästa generations JAS Gripen, nya Black Hawk-helikoptrar, uppgradering av stridsvagnar och stridsbåtar, anskaffning av splitterskyddade bandvagnar, nytt korträckviddigt luftvärnssystem och anskaffning av två nya ubåtar.
Förmåga byggs också med rätt avvägda resurser till Försvarsmakten. Alliansen har två år i rad höjt försvarsanslaget. Satsningarna innebär ett tillskott på cirka 6,5 miljarder under de kommande tio åren.
Detta i bjärt kontrast till oppositionspartierna. I senaste valet gick S – tillsammans med V och MP – till val på att skära 2 miljarder kronor på försvaret. S har nu att göra upp med V som vill skära 3,5 miljarder och MP som vill skära 7 miljarder på försvaret (på tre år). Hur stora blir nedskärningarna och på vad ska man skära ner? Socialdemokraternas brist på tydlighet skapar onekligen en osäkerhet som väcker många frågor.
Därtill har vi det senaste utspelet från S om nedskärningar på Sveriges största myndigheter. Försvarsmakten är Sveriges största myndighet, och om S vill spara 10 miljarder, hur stora blir då nedskärningarna för de anställda i försvaret? Att ett parti som strävar efter regeringsmakten inte talar om för väljarna vad man vill i en så grundläggande fråga som försvaret är oroväckande. Försvarsmakten håller nu på att återta mycket av den nationella försvarsförmågan som gick förlorad då Socialdemokraterna avvecklade försvarsplaneringen och monterade ned krigsförbandsorganisationen i försvarsbesluten 2000 och 2004. Moderaterna har inlett arbetet med att stärka Sveriges försvar och vår försvarsförmåga. Mot oss står en opposition som vill skära. Frågan är med hur mycket?
Karin Enström, försvarsminister (M)
Annicka Engblom, ledamot försvarsutskottet (M)