Nu börjar den nidbild som oppositionen målar upp bli både tröttsam och irriterande. Sverige har under Alliansregeringen klarat sig fantastiskt bra genom den finanskris som skakat övriga Europa. I vårt eget landsting rustar vi för framtiden. Samtidigt försöker oppositionen över hela landet skjuta ned Alliansens förmåga att hantera ekonomi och finanser. Det är inte trovärdigt.
År 2007 övertog Alliansen ett landsting utan arbetsgivarpolitik, med nedgångna kök och utdömda sjukvårdsbyggnader. Allteftersom vi inlett upprustningen av landstinget och fattat framtidsinriktade beslut för löneutveckling, ledarskap och forskning har oppositionen alltsomoftast yrkat avslag, men sällan kommit med egna förslag.
”Vårdvalet är sjukvårdens största hot” varnar oppositionen. Ett av huvudargumenten är att läkare och annan vårdpersonal kan ”söka sig från sjukhusen till den privata vården i och med vårdvalet” (UNT 28/3).
Människor kan alltså få för sig att byta jobb. I Alliansen ser vi inga fördelar med att hålla medarbetare gisslan.
Vi bedriver ett intensivt arbete med personalfrågor och har investerat i ledarskapsutveckling för såväl nuvarande som kommande chefer. Den senaste medarbetarenkäten gav goda betyg åt vårt landsting, inte minst inom arbetsklimat och hälsa. Fler väljer att arbeta heltid idag, och sedan Alliansen tog över arbetsgivarpolitiken har sjukfrånvaron minskat med en tredjedel. Långtidssjukskrivningarna har halverats sedan 2006. Under förra året inleddes ett långsiktigt, systematiskt arbete kring arbetsmiljöfrågor.
2012 införde Alliansen en tydlig lönepolicy. Oppositionen yrkade då avslag på att landstinget ska tillämpa konkurrenskraftiga löne- och anställningsvillkor, reserverade sig mot individuell lönesättning och belöning av goda arbetsprestationer och föreslog istället en skrivning om ”önskad lönestruktur”. Vi är glada att den inte blev verklighet.
Löneutvecklingen förbättras nu och 600 chefer har idag genomgått våra kontinuerliga kurser i lönebildning.
Patienter och anställdas rätt att välja kostar marginellt mer totalt där vi infört vårdval, eftersom sjukvården kan behandla betydligt fler sjuka. Per patient har kostnaden sjunkit. Den ”fria dragningsrätt på skattemedel” som oppositionen talar om innebär att fler får hjälp av privat och offentliganställd vårdpersonal, som alla ersätts på lika villkor. För oppositionen verkar huvudsaken inte vara att patienter får vård, utan att de får den av en offentlig vårdgivare.
På punkt efter punkt motbevisar fakta den bild av landstinget oppositionen vill teckna. Efter oppositionens prat om en ”långsiktig och förankrad löne- och arbetsmiljöstrategi” har vi lusläst mandatperiodens protokoll. Utöver reservationerna mot individuell lönesättning har vi inte kunnat hitta ett enda eget förslag på personalområdet.
Vi tror att oppositionen underskattar väljarna. Den som lyssnar hör att budskapet är ihåligt, saknar konkreta förslag och verkar ägnat att köpa röster, snarare än att ta ansvar. Ett talande exempel är den UNT-artikel (24/4) där oppositionen hävdar att landstinget har Sveriges längsta köer. Det påståendet saknar grund. Enligt SKL:s senaste mätning ”väntetider i vården” motsvarar vår väntan på vård den genomsnittliga i svenska landsting. Vi är inte nöjda, men kritiken måste hållas saklig. Ett annat exempel vid sidan av sjukvården är den kollektivtrafik landstinget nyligen övertog från kommunerna. Socialdemokraternas valledare säger nu till UNT att avgifterna i kollektivtrafiken är ”misslyckade” – detta efter att hans eget parti röstat för en höjd avgift för det månadskort som idag inte bara ger resor i en kommun, utan över hela länet, samtidigt som reskassan finns kvar i samma prisläge som förr. Är strategin alltså att först rösta för, för att sedan argumentera mot?
”Vi vill ta ansvar”, skriver några av oppositionsråden på debattplats. Om oppositionen handskas lika varsamt med budget och bokslut som de gör med protokoll och statistik är det säkrast att vara vaksam.
Erik Weiman (M), landstingsråd
Anna-Karin Klomp (KD), landstingsråd
Lina Nordquist (FP), landstingsråd
Johan Örjes (C), landstingsråd
Nina Lagh (M), landstingsråd