I dag klubbade EU-parlamentet en viktig lagstiftning för att underlätta för studenter och forskare från tredje land att komma till Europa för att fortsätta studier eller forskning. Vi har en kunskapsbaserad ekonomi och är beroende av kvalificerad arbetskraft. Därför är nya förenklade regler viktigt för att fortsatt vara en attraktiv arbetsmarknad.
I dag är det en lång och komplicerad process som kraftigt skiljer sig mellan EU-länderna i form av olika handläggningstid, kostnader och pappersexercis. Med gemensamma regler ökar vi rättssäkerheten och ser till att studenter och forskare behandlas korrekt i hela EU. Att vi underlättar betyder inte att vi blir mindre vaksamma mot missbruk av reglerna.
Klara regler leder snarare till mindre missbruk. Jag hör ofta röster som menar att människor från tredje land kommer för att ta del av våra försäkringssystem. Det stämmer inte och framförallt inte för forskare och studenter.
De studenter och forskare som kommer behöver uppfylla flera kriterier för att accepteras. De måste också kunna visa att de har tillräckligt med pengar för sitt uppehälle. Jag är säker på att genom att ta emot studenter och forskare främjas forskningen på våra universitet.
Svenska företag behöver bli ännu mer innovativa och det är därför viktigt att kunna locka den här gruppen människor från länder utanför EU. Risken är att de annars hamnar i USA eller Kina, vilket vore olyckligt för oss.
Det är också upp till Sverige att bestämma hur många vi vill ta emot. De som välkomnas hit kommer att lyda under svensk arbetslagstiftning. De nya reglerna ska endast minska den administrativa bördan och krångel. De täcker också frivilligarbetare, praktikanter, skolelever och au pairs. För just au pairer blir en tydlig arbetsbeskrivning viktig för att de inte ska bli utnyttjade av arbetsgivaren.
Med den nya lagstiftningen kan dessa grupper fortsätta sina studier, forskning, frivilligprojekt eller praktik i ett annat medlemsland och forskare kan stanna i samma land en längre tid. Det tycker jag är särskilt viktigt för att kunna locka till sig kompetens.
Dagens omröstning är ett ambitiöst steg, men inte sista ordet. Efter valet 25 maj kommer nästa EU-parlament att förhandla med rådet för att slutföra lagstiftningen. Jag kommer fortsatt engagera mig för att främja innovation och forskning i Europa.
Anna Maria Corazza Bildt
Europaparlamentariker (M)